Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три здравствене предности лимуна: Богат је витамином Ц и благотворно утиче на организам

Лимун је познато по витамину Ц, влакнима и разним корисним биљним једињењима.
Фото: Unsplash/Eggbank

Лимун има многа благотворна дејства за човеково здравље, која су позната већ много година. Два највећа дејства лимуна су антибактеријско и антивирусно.

Поред тога, лимун стимулише јачање имуног система и помаже код мршављења, јер је лимунов сок јак дигестив и прочишћава јетру.

Најпознатији је као извор витамина Ц, може да убрза разградњу масноћа, олакша варење, садржи и велики проценат селена и витамина Б, који је битан за добро функционисање нервног система.

Колико је лимун здрав говоре и чињенице о његовим благодетима за наш организам, а ово су само неке од њих:

1. Помаже код упала

Витамин Ц има антиоксидативна својства која ублажавају упалу, показало је истраживање објављено у часопису Indian Journal of Clinical Biochemistry. Витамин Ц је кључан у борби против упала и у заштити имунолошких ћелија.

2. Подстиче стварање колагена

Витамин Ц је аскорбинска киселина, која подстиче стварање колагена, који утиче повољно на еластичност коже. Овај витамин игра битну улогу у производњи колагена и од есенцијалног је значаја унети довољну количину.

Цитрусно воће као што су наранџе, грејп, лимун и лимета су пуни овог нутрицијента.

3. Побољшава варење

Сок од лимуна помаже детоксикацију из дигестивног тракта. Може помоћи варење, спречити горушицу и надимање. Такође помаже пражњењу црева, хидрира дебело црево и стимулише производњу жучи.

Zašto je kora od banane dobra za područje ispod očiju?

Преузмите андроид апликацију.