Почетна > Свет
Свет

Русија тврди да је пожар у Запорожју провокација Украјине

Руско министарство одбране данас је за напад на нуклеарну електрану у Запорожју оптужило украјинске саботере, називајући акцију „монструозном провокацијом“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Руско министарство одбране тврди да је Кијев покушао да изазове провокацију у нуклеарној електрани Запорожје, који је, како руско министарство тврди, 28. фебруара заузела руска војска, пренела је агенција РИА Новости.

Док је руска Национална гарда патролирала земљиштем које припада нуклеарној електрани, напала ју је украјинска диверзантска група, наводе из Москве.

Руско министарство истиче да су руске снаге још 28. фебруара преузеле контролу над местом Енергодар (налази се у близини Запорожја) и самом нуклеарком, а да су припадници Националне гарде Украјине, који су чували нуклеарку, напустили објекат још пре доласка руске војске.

Портпарол министарства одбране Русије Игор Конашенко је рекао да је, како би се испровоцирала узвратна ватра по згради, са прозора неколико спратова зграде Центра за обуку, који се налази ван круга електране, на припаднике Националне гарде Русије отворена јака паљба из малокалибарског оружја.

Наводи се да руске патроле стрељачким наоружањем одговориле на напад и да су они (саботери), напуштајући зграду, изазвали пожар.

Пожар је угашен и нуклеарка нормално ради.

Конашенко тврди да је провокација организована са циљем да Русија буде оптужена.

Šumski požar u Južnoj Koreji preti nuklearnoj centrali

Преузмите андроид апликацију.