Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Пројекат на Западном Балкану BACID III продужен до 2024. године

Градови и општине са високом финансијском аутономијом били су отпорнији како током економске кризе 2008. године тако и тренутно током пандемије вируса корона, закључено је на скупу поводом продужетка BACID III програма јачања капацитета (Good Governance) Аустријске агенције за развој.
Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger

Трогодишњи програм јачања капацитета Дунавске регије и Западног Балкана BACID III (Building Administrative Capacity in the Danube Region & Western Balkans) продужен је до 2024. године.

„Добра управа (Good Governance/Corporate Governance) не успева од данас до сутра, напротив транспарентна и добра управа је велики и дугогодишњи посао. На доброј управи мора редовно да се ради, а актуелна пандемија је још повећала изазове на локалу“, изјавио је генерални секретар Аустријског савеза градова и општина Томас Венингер.

Због тога су покровитељи програма Аустријска агенција за развој, Аустријски савез градова и општина и Центар за истраживање управе (КDZ) одлучили да се пројекат BACID III продужи до 2024. године и да се пројекти на Западном Балкану и у Републици Молдавији и даље подржавају.

„Успешни примери децентрализације су дигитални пројекат у области мобилне неге старих лица у Велесу у Северној Македонији и дигитализација управљања јавним паркиралиштима у Сомбору“, истакао је Венингер.

Оба пројекта заснивају се на сарадњи запослених у јавној управи, цивилног друштва и становништва као и доносиоца одлука. Активним учешћем све групе профитирају бољим јавним сервисом.

Пројекат BACID III

BACID III пројекат – Јачање капацитета Дунавске регије (Building Administrative Capacity in the Danube Region) је крајем 2021. продужен за додатне две и по године и биће финансиран од стране Аустријске развојне агенције из средстава аустријске развојне сарадње.

Изузетно успешни пројекти претходних година били су иницијатива за одрживи развој општина.

Више од 70 мањих пројеката и Онлине-платформа први пут чине степен децентрализације локалне самоуправе и општинске финансије у југоисточној Европи транспарентним и јавно доступним.

Локални пројектни партнери су ReSPA и NALAS.

Убудуће су у оквиру мреже планирани пројекти са Градом Бечом – Група Европа и међународни односи Магистратске дирекције или канцеларије Града Беча у иностранству – EuroComm-PR.

Информације о активностима досадашњих BACID -пројеката можете добити на сајту.

Аустријски савез градова и општина је представништво градова и већих општина у Аустрији.

Тренутно је заступљено 259 општина. У градовима у Аустрији живи 5,5 милиона становника, а 71 одсто радних места налазе се у градовима.

Inteligentne trafostanice za stabilno snabdevanje strujom u Beču

 

Преузмите андроид апликацију.