Početna > Sport > Ostali sportovi
Ostali sportovi

Vajda otkrio: Nisam želeo da Đoković ide na Olimpijske igre

Marjan Vajda je otkrio zašto je i kako došlo do razlaza sa Novakom Đokovićem.
Foto: PrtSc/Facebook/Novak Djokovic

Iskusni stručnjak, koji je prvi put sa Novakom počeo da radi još 2006. godine, priznao je u razgovoru za Sport.sk da je još u novembru prošle godine znao da neće nastaviti sa radom.

„Istina je. Zvanično smo se dogovorili o prekidu saradnje posle Završnog turnira u Torinu, mada je sve naginjalo ka tome još nakon US opena u septembru. Novak nije stigao do 21. grend slem titule porazom od Danila Medvedeva u Njujorku. Prva stvar koju mi je tada obećao je da će doći u Bratislavu i da ćemo se rastati na lep način. Bio je to težak period i onda me je konačno pozvao na turnir u Torino gde smo sve sredili. Njegov medijski tim je objavio, nisam hteo da me prvog kontaktiraju, ostavio sam sve njima. U decembru, kada je trebalo da ide u Australiju, nije bilo pravo vreme za objavu. Kada sam u januaru pričao tokom Australijan opena, nisam hteo da pogoršavam njegovu poziciju u Melburnu, čak ni posle deportacije. Ne bi bio to znak poštovanja, objaviti tako nešto baš kada je najviše patio. Ipak, njegovi agenti su mogli to da urade tokom ili pre turnira u Dubaiju. Tada se desilo da je novinar Saša Ozmo nekako to saznao i objavio i onda smo Novak i ja morali da izdamo naše zajedničko saopštenje od novembra“, poručio je Vajda.

Na pitanje zašto je došlo do prestanka saradnje, dao je sledeći odgovor:

„Bilo je nekoliko meseci od Igara u Tokiju. Posle tri osvojena grend slema u sezoni, nije sve išlo glatko od kraja jula, kulminiralo je u Njujorku, gde mu je nedostajao taj završni korak ka istoriji. Ostao je beu snage pre finala, izgubio je dosta energije tokom Olimpijskih igara. Nikada nisam bio za njegovo učešće u Tokiju, raspored je bio prertpan, nije bilo vremena za pripreme i neuspeh mu je uzeo mnogo fizičke i mentalne snage. Razumeo sam njegov cilj, želeo je to zlato za Srbiju, slomio se tamo i otišao u Njujork. Sada zbog toga što je nevakcinisan igrač, imaće limitiran broj turnira, igraće tamo gde mu dozvole, a ionako ima već jak tim sa Goranom Ivaniševićem. Posle razmatranjia svih tih stvari, saglasili smo se oko prestanka naše profesionalne saradnje“, poručio je Vajda.

Nije mogao da definiše kakvi su njegovi budući planovi.

„Za sada, gledam da se opustim u krugu porodice, spreman sam i voljan da pomognem projektu ‘Tenis Slovačke’ i videćemo kakve će biti nove prilike. Ne isključujem da treniram nekog drugog ubuduće“.

Rekao je da će se rado sećati svih uspeha sa Novakom.
Foto: WikimediaCommons/agenciabrasil

„Pamtiću ih sve. Svi su lepi, ali možda je najvažniji bio taj 3. jula 2011. i to finale Vimbldona. Novak je pobedio šampiona Rafaela Nadala sa 3:1, osvojio je čuveni Vimbldon po prvi put i postao broj jedan takođe prvi put. Do tada, samo su Federer i Nadal pobeđivali u Londonu od 2002. i od 2004. su preuzeli primat u vrhu. Po prvi put vodio sam najboljeg tenisera na svetu“, kaže Marjan.

Rekao je i da bi svakako želeo da iskusni nešto novo i drugačije sa nekim drugim igračem, ali i da je svestan da je visoko podigao lestvicu saradnjom sa Đokovićem, za kog je rekao da ima neviđenu mentalnu snagu.

„Verovao sam Novaku sve vreme. Imao sam tu čast da tri puta prisustvujem gubitku grend slem titule za Federera kada je imao 40:15, dva puta u Njujorku i jednom na Vimbldonu. Novak ima neviđenu mentalnu snagu, znam to i zato nisam želeo ništa tu da oduzimam“.

Rekao je i da će ostati najveći Novakov navijač.

„Luda su vremena. Imali smo prvo kovid i vakcinaciju, sada rat. Možda Medvedevu i ne dozvole da igra. Hokejašima i fudbalerima Rusije već nije dozvoljeno, možda će to doći i do tenisa, sve zbog budala koje počinju ratove. Svaki rat je loš, živimo u ludim vremenima, ko zna šta će se još desiti. U svakom slučaju, kako smo i rekli u zajedničkoj izjavi, ostajem najveći Đokovićev navijač. Uvek ću mu držati palčeve u nadam se da će se svet vratiti normalnom životu“, zaključio je Vajda.


Đoković ipak ide u Indijan Vels i Majami?

Preuzmite android aplikaciju.