Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Осам знакова да ваше дете има проблема са видом

Све више деце има проблем с видом, што је последица генетике, боравка у затвореном простору, недостатка витамина у исхрани, као и предугог седења за рачунаром. Ових осам знакова могу да укажу да ваше дете има проблем са видoм.
Фото: Pixabay/Pexels
Стално седите испред и близу телевизора или држите књигу преблизу

Иако није тачно да гледање телевизије изблиза оштећује ваш вид, то заправо може бити показатељ проблема са видом. Ако ваше дете не може да види слику или слова а да не приђе телевизору, ово може бити један од знакова миопије.

Често трљање очију

Да, деца често трљају очи када су уморна или узнемирена. Али ако ваше дете трља очи док покушава да се концентрише на нешто и док је активно, то може бити знак да има проблема са видом.

Приликом читања дете прстом прати текст

Када деца науче да читају, често користе прст да покажу где су речи престале. У ствари, требало би да буду у стању да пронађу фокус и знају где су стали без прста. Ако ваше дете настави да користи прст након неког времена, покушајте да га замолите да покуша да чита без упирења прстом. Ако приметите да се мучи на овај начин, то је могући знак проблема са видом.

Осетљивост на светлост и претерано плакање

Да ли је ваше дете углавном осетљиво на унутрашње светло, сунчеву светлост или блиц камере? Деца са фотофобијом или екстремном осетљивошћу на светлост стога могу имати мучнину и главобољу.

Фото: Pixabay/VictorGarcia029
Затварање једног ока док читате или гледате телевизију

Често затварање једног ока може значити проблеме са видом који се односе на способност и способност оба ока да раде заједно као тим. Затварање једног ока може бити знак специфичног проблема који се назива неуспех конвергенције.

Добивање нижих оцена него иначе

Ако се ваше дете мучи са гледањем у таблу и читањем, можда вам неће рећи, а његове или њене оцене се могу погоршати. Обавезно одведите дете на преглед ако приметите да имате проблема са читањем и писањем.

Дете избегава да користи компјутер јер га „боле очи“

Дигитално напрезање очију представља проблем за децу која су чести корисници рачунара и других дигиталних уређаја. Да ли ваше дете прави паузу сваких 20 минута да би се од дигиталног уређаја удаљило најмање 20 корака за 20 секунди? Ако таква нелагодност потраје неко време, одведите дете на преглед.

Трепните или приђите објектима да бисте боље видели

Наставници треба да пазе на децу која трепћу и нагињу се ка табли током часа. Док не оде на тест вида, размислите о томе да дете преместите на ближу клупу да бисте га лакше видели.

Istraživači tvrde: Postoji posebna veza između očeva i ćerki

Преузмите андроид апликацију.