Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у Немачкој порасла на 5,5 одсто

Годишња стопа Инфлације у Немачкој је убрзала раст у фебруару у односу на јануар, али је успорила у поређењу с децембром када је достигла највиши ниво од лета 1992. године, показују данашњи прелиминарни подаци завода за статистику Дестатис.
Фото: Unsplash/Maheshkumar_Painam

Потрошачке цене у Немачкој су у фебруару порасле за 5,1 посто међугодишње, према националним стандардима, што се поклапа са прогнозама економиста које је анкетирао Вол Стрит Журнал.

Према хармонизованим стандардима ЕУ, фебруарска инфлација у највећој европској економији порасла је 5,5 процената на годишњем нивоу, изнад прогнозе економиста од 5,4 одсто, преноси портал Маркетвоч.

„Стопа инфлације је и даље висока упркос чињеници да од јануара 2022. више није под утицајем базних ефеката изазваних прошлогодишњим привременим смањењем пореза на додату вредност и оштрим падом цена производа од минералних уља”, саопштио је Дестатис.

Даље додаје да високу стопу инфлације и даље држе фактори везани за кризу, као што су уска грла у снабдевању и знатан раст цена услед повећања тражње са покретањем економског опоравка, као и скок цене енергената.

„На ове факторе су се надовезале неизвесности изазване руским нападом на Украјину”, наводи Дестатис, преноси Танјуг.

Немачке потрошачке цене су на месечном нивоу порасле у фебруару за 0,9 посто и према националним и према стандардима ЕУ.

Коначни подаци о инфлацији биће објављени 11. марта.

Boing obustavio isporuku delova ruskim avio-kompanijama

 

Преузмите андроид апликацију.