Почетна > Свет
Свет

Скупа струја топи подршку Турака Ердогану

Растућа инфлација и велико поскупљење електричне енергије приметно топе подршку турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану чак и међу досадашњим гласачима.
Фото: PrtSc/AFP Deutschland/YouTube

Како наводи Фајненшел тајмс, стопа инфлације, која је прошлог месеца досегла 49 одсто, све више нагриза стандард турских грађана.

„Неодлучна сам, као и већина људи“, истиче кројачица која се представила као Мелике, а право име не жели да открије, јер њен супруг ради у државној служби. Она поседује мало кројачко занатство у Анкари, а рачуни за струју су се удвостручили, са 200 на 500 турских лира (35 долара).

„Главни је разлог економија. Када је дошла на власт, владајућа странка учинила је чуда. Али, сада су почели проблеми“, каже Мелеке. Председника Ердогана очекују избори на лето идуће године, а након две деценије на власти суочава се са првим озбиљним гневом бирача због скока цене енергије, хране и осталих основних потрепштина.

Трошкови живота скочили су након што је турски челник, дугогодишњи противник високих каматних стопа, наложио централној банци прошле године да среже трошкове задуживања, упркос растућој инфлацији, преноси Пословни дневник.

Тај је потез довео до потонућа вредности лире која је према долару ослабила за 44 одсто. Због пада вредности валуте с једне те скока цене на светским берзама с друге стране, рачуни за струју Турцима су у јануару били виши између 50 и 125 посто.

Бес јавности прво је еруптирао на друштвеним мрежама где су корисници објављивали фотографије својих рачуна за струју. Потом су мали трговци и занатлије почели рачуне лепити на своје излоге, а затим се незадовољство прелило на протесте у неколико турских градова.

Кемал Киличдароглу, челник највеће турске опозиционе странке, најавио је да неће платити свој рачун за струју из протеста због поскупљења. Џем Јилмаз, познати турски комичар, казао је да је онај ко се не буни због поскупљења „или лудак или лопов“.

Како би мало ублажио гнев јавности, председник Ердоган је прошле недеље најавио нови пакет мера помоћи, након што је у јануару подигао минималну плату за 50 одсто.

SAD zabranjuju ruske letove u svom vazdušnom prostoru

 

Преузмите андроид апликацију.