Пуномасни млечни производи су велики заштитници организма.
Људи често зазиру од пуномасних млечних производа јер мисле да узрокују повишен холестерол, али ти производи штите од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, кажу стручњаци.
Ако сте некад пили безмасни јогурт и помислили како је безукусан, вероватно је у свом саставу имао јако мало масноћа или је био потпуно безмастан, каже дијететичарка и зачетница портала о здравој исхрани „Olive Tree Nutrition“ др Рахаф ал Бочи.
Наиме управо су оне, објаснила је, заслужне за оно што сви тражимо у јогурту:
Богат укус и кремасту текстуру, а уз то, каже, пуномасни јогурт у односу на мање масни или воћни има и друге предности.
Једна од најчешћих дезинформација везаних за исхрану је да су масноће генерално штетне, па их неки у жељи за витком линијом и здрављем потпуно избаце из исхране.
Али често брзо схвате да се ни не осећају боље нити губе килограме јер су бројне намирнице богате и такозваним добрим масноћама које су организму потребне.
Пуномасни јогурт садржи мање шећера и више здравих масноћа.
Тренд избацивања масноћа из исхране почео је у САД кад су 1977. године почели да их помињу као „непријатеља“ организма, а здравствене службе грађанима почеле да саветују дијете с ниским уделом масти, што је већ почетком осамдесетих резултирало масовном производњом и продајом хране с ниским уделом масти, преноси Вечерњи лист.
Разлог те „борбе против масти“ било је тадашње општеприхваћено мишљење да су засићене масти директно повезане са срчаним болестима, али ту теорију су касније оповргла бројна научна истраживања.
„Многи људи још увек зазиру од пуномасних млечних производа јер мисле да много масти нужно значи и висок холестерол и сличне проблеме“, рекла је дијететичарка др Ал Бочи за „Huffpost“.
Ипак, додаје она, истраживања о томе још се спроводе, а многа су већ и показала да пуномасни млечни производи организам штите од кардиоваскуларних болести и дијабетеса више него што им доприносе.
Уз то, истиче др Ал Боцхи, јогурти с мањим уделом масноћа често због мањка’укуса садрже и више рафинисаних шећера и појачивача укуса.
Не подиже шећер у крви
Највише шећера имају ароматизовани воћни јогурти, каже дијететичарка др Лорен Шарп из Филаделфије и објашњава да зато повисе шећер у крви, након чега он често опет нагло падне.
Кад се у организму догоди такав скок шећера, обично нам тело опет брзо тражи нешто слатко, а тада многи посегну за нездравим грицкалицама, па обичан јогурт сиромашан мастима на крају узрокује вишак, а не мањак килограма.
Ипак, истичу нутриционисти, ни пуномасни јогурти нису потпуно без шећера, али га често имају у много мањем проценту и дуже нас држе ситима.
Има бољи укус од обичног јогурта
Једно истраживање са Станфорда показало је да се доста лакше одлучимо на здраву исхрану кад она укључује намирнице које су нам укусне, што је потпуно логично, каже др Ал Бочи, а већина људи сматра да пуномасни јогурт има много бољи и богатији укус него обични јогурт.
Иако им је удео протеина отприлике једнак и оба садрже пробиотике, укус пуномасног јогурта највише подижу управо масноће и тако смањују вероватноћу да ћете након њега посегнути за слатким или неком другом нездравом храном и грицкалицама.
Уз то, пуномасни јогурт је због високог удела беланчевина сјајан и као додатак јелима која треба да буду кремасте текстуре, па дијететичарка напомиње да се у многим рецептима њим може заменити кисела павлака, а саветује и да се у нека јела (попут нпр. макарона са сиром) додаје уместо млека.
Преузмите андроид апликацију.