Када купујете месо, свеже ће увек бити чврсто. Када га притиснете и ако има удубљења, то значи да није за јело. У свежем млеку, боја мора бити чисто бела са жутом нијансом, а патлиџан гледа на стабљику.
Сви желимо да видимо свежу храну у продавницама и супермаркетима, али понекад намирнице којима је истекао рок трајања стоје поред свеже на полицама продавница и није их лако разликовати. Да бисте избегли тровање храном и узимали свежу храну, ови савети ће вам помоћи да научите разлику између свеже и покварене хране.
Риба
Свежа риба никада нема јак мирис на рибу, већ само благу карактеристичну арому. Свеже уловљену рибу можете препознати и по шкргама које би требало да буду црвене или ружичасте. Смрзнута риба треба да има исти мирис као свежа риба. Међутим, свежу рибу најбоље је конзумирати у року од 2 дана, а замрзнуту рибу можете чувати у замрзивачу до 3 месеца.
Месо
Када купујете месо, обратите пажњу на неколико фактора: боју, мирис, па чак и осећај када додирнете месо. Свеже месо је увек чврсто, а када га притиснете, удубљење се брзо враћа у првобитни облик. Ако на месу остане удубљење, то може значити да месо није безбедно за јело.
Млеко
Главни критеријуми за свежину млека су мирис, укус и боја. Иако се прве две ствари могу проверити тек након куповине млека, његову боју можете видети одмах у продавници. Свеже млеко има чисту белу боју са жућкастим нијансама.
Житарице
такође имају свој рок трајања. Житарице као што су кукуруз, пшеница, пиринач и овас остају свеже до 5 месеци, али само ако се чувају у фрижидеру. Ако их држите на собној температури, остаће свеже само 1 месец.
Патлиџан
Колико је воће и поврће свеже, у већини случајева можете да видите ако погледате да ли има флеке и да ли је веома мекано, патлиџани имају још једну особину по којој можете проверити њихову свежину, а то су петељке. Ако стабљика пожути и промени боју из зелене у црвенкасту, време је да баците патлиџан.
Маслац
Иако неотворени путер може да издржи и до 9 месеци у замрзивачу, исеците га на комаде пре употребе и погледајте боју. Ако је унутрашњост путера исте боје као и спољашњост, то значи да је путер свеж и безбедан за конзумирање. Ако је унутрашњост путера светлија од спољашњости, то значи да је оксидирао и више није свеж.
Јапанска јабука (каки)
Каки мора бити тамно наранџаста или црвена. Тамне мрље на кожи су обично безопасне осим ако месо поред њих није удубљено или сломљено, што је знак пропадања. Ако вам се не свиђа оштар укус, проверите да ли су јабуке зреле пре употребе. Зрело воће је толико мекано да се месо може дохватити кроз кожу.
Кавијар
Најбољи начин да проверите свежину кавијара је да га помиришете. Свеж кавијар готово да нема мирис, док трули кавијар има рибљи мирис. Ако и даље сумњате да ли је кавијар свеж, покушајте да га ставите у чашу и сипајте воду. Свеж кавијар треба да потоне на дно, док ће онај коме је истекао рок испливати на површину
Četiri situacije kada voda može biti opasna za zdravlje: Evo kada je treba izbegavati
Преузмите андроид апликацију.