Почетна > Бизнис
Бизнис

Грчка припремила план за пријем гаса из других земаља

Грчка је припремила планове за набавку додатних количина природног гаса преко других транзитних канала како би избегла потенцијални прекид снабдевања руским гасом услед појачаних тензија у Украјини, изјавио је данас портпарол грчке владе Јанис Оиконому.
Фото: Unsplash/Spencer_Davis

„Припремили смо мере за додатно снабдевање течним природним гасом (ТПГ) и природним гасом”, рекао је Оиконому за државну телевизију.

Он је додао да ће Грчка покушати да добије што више гаса преко гасовода који иде од Азербејџана до Италије. Да бисмо спречили било какав поремећај у производњи електричне енергије, нека постројења на гас су спремна да пређу на дизел, навео је Оиконому.

Грчка увози 40 посто гаса из Русије, а такође има уговоре са Азербејџаном и Алжиром.

Поред Алжира, Египат и Нигерија би такође могли да обезбеде додатни течни природни гас Грчкој, рекао је за Ројтерс неименовани извор упознат с плановима Атине, пренео је Танјуг.

Западне земље су у уторак усвојиле нови пакет санкција за Русију због слања руских трупа у регионе у источној Украјини и запретиле да ће ићи још даље ако Москва покрене општи напад на ту земљу.

Британска агенција оцењује да је можда једна од најзначајних мера против Русије била одлука Немачке о заустављању процеса сертификације гасовода Северни ток 2, који је у власништву руског државног гасног гиганта Гаспрома, што ће вероватно довести до раста цене гаса у Европи.

Počela probna proizvodnja “Iphone 14” serije

 

Преузмите андроид апликацију.