Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Од ругла у центру Града до најлепшег небодера (ВИДЕО)

Током година које су пролазиле објекат некадашњег Радничког универзитета све је више пропадао, те иако је био трн у оку и, нешто што изругљује центар Града, некако смо се навикли на овај смртоносни видиковац.
Фото: PrtSc/Projektno rešenje Kuzmanov and partners/Vizuelizacija: Case 3D

Чини се, у којем год правцу да се кретало, завршавало би се у слепој улици, проблематика се, или није схватала довољно озбиљном, или нису умели да је реше.

Након што је зграда уништена у пожару 2000. године, деценије које су долазиле само су доводиле до отварања нових питања око власништва.

Иницијативом актуелне власти, пре неколико година почело је активније да се решава ово питање, па је скелет старог Радничког универзитета коначно предат у власништво Граду Новом Саду и тиме је направљен озбиљан корак у будућност.

У склопу четврте индустријске револуције која се, хтели ми то да приметимо или не, тренутно одвија у Новом Саду, отворена је лицитација за продају ове запуштене зграде, након чега је по цени већој од 5,2 милиона евра, припала у власништво компанији “Vega IT“.

Зграда Радничког универзитета, до скоро симбол пропадања града и страдања, опасала се скелама и отворила нову еру свог развоја.

Иако је ово значајан корак за компанију “Vega IT“, неоспорно је приметити колико је велики корак и за сам Град, јер се ради о инвестицији у вредности од 12 милиона евра.
Фото: PrtSc/Projektno rešenje Kuzmanov and partners/Vizuelizacija: Case 3D

Не само да ће се овом инвестицијом вратити поновни живот у некадашњу запуштену зграду, те самим тим улепшати и изглед новосадских улица, већ ће у центру града нићи нова, модерна, компанија која ће отворити око 550 нових радних места.

Идејно решење за фасаду зграде јесте очување њеног идентитета, али уз савремене материјале, јер шта ће више обрадовати старе Новосађане него да евоцирају своје најлепше успомене сваки пут када су у пролазу поред Радничког универзитета?

Одлична сарадња Града и компаније “Vega IT“ резултирала је неизмерном захвалошћу ове компаније на свој неопходној помоћи коју је добила од Града, те тога што су заједничким снагама постигли да након деценија тапкања у месту коначно кренемо у будућност!

Фото: PrtSc/Projektno rešenje Kuzmanov and partners/Vizuelizacija: Case 3D

Каква је трагедија задесила Раднички универзитет?

Само неколико месеци након што су Новосађани оптимистично дочекали нови миленијум, зграду Радничког универзитета погодила је стравична трагедија.

Наиме, 6. априла 2000. на дванаестом спрату ове зграде избио је пожар у коме је повређено шесторо људи, а једна особа је, нажалост, изгубила живот.

Након детаљног вештачења утврђено је да су неисправне електричне инсталације утицале на избијање пожара, али то није умањило трагедију која је задесила породицу Милице Простран, трагично страдале тог датума.

Међутим, волели бисмо да можемо рећи да је ова зграда само тог кобног датума однела један млади живот…

Неколико година касније, новије генерације Новосађана одлучиле су да управо то место постане епицентар за одмеравање њихове храбрости, због чега смо неретко имали прилику да у медијима чујемо за животе који су однети падом са ивица ове напуштене зграде.

Пењање на оронулу конструкцију некадашњег Радничког универзитета постало је ствар престижа међу клинцима, због чега су се наши родитељи ужасавали од саме помисли да ће неко од нас пожелети да види како изгледа Нови Сад са последњег спрата, изгореле, напуштене зграде у близини центра Града.

Фото: PrtSc/Projektno rešenje Kuzmanov and partners/Vizuelizacija: Case 3D

Историја Радничког универзитета

Након што је у просторијама грађевине, 1952. године основана образовно-културна установа “Радивој Ћирпан“, нема тог човека који није знао да се између зидова ове зграде интензивно ради на културном уздизању новосадске омладине.

Ипак, слушајући приче које се одигравају око њих, истина је, да је многи Новосађани нису посећивали чак ни онда када је у њој врвело од живота. Ипак, за оне који су је посећивали, Раднички универзитет и данас представља скелет, некада давно, постављених темеља образовања у нашем Граду.

Доле у холу “плавог небодера“, како су је још називали, често су биле постављане разне изложбе, учили су се страни језици, на осмом спрату била је предивна библиотека са погледом на цео град.

Тадашња новосадска омладина често је говорила да ова зграда има апсолутно све што је младом човеку потребно, али упркос томе, ипак, није била довољно посећивана.
Фото: PrtSc/Facebook/Старе Фотографије Новог Сада

 

Stari grad je Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.