Почетна > Свет
Свет

Русија позвала друге земље да признају ДНР и ЛНР

Руско Министарство спољних послова позвало је данас друге државе да следе њен пример и признају независност самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.
Фото: Pixabay/essuera

„Одлука је донета узимајући у обзир слободну вољу становника Донбаса, на основу одредби Повеље УН, Декларације о принципима међународног права о пријатељским односима међу државама из 1970. године, Завршног акта ОЕБС-а и других фундаменталних међународних докумената“, наведено је у саопштењу које преноси агенција Интерфакс.

Руско Министарство спољних послова истиче да је признавање самопроглашених република у Донбасу изнуђена и једина могућа одлука у овим условима и да она има за циљ да становницима Донбаса гарантује право на миран живот и заштиту њихових легитимних права и интереса.

У саопштењу се наводи да Кијев заправо није био спреман да спроведе споразуме из Минска и да је отворено изјављивао о безначајност тих споразума и неспремности да их спроведе.

Руски МИП оцењује да је становништво у Донбасу било суочено са претњом директног физичког уништења од стране власти у Кијеву.

 

Преузмите андроид апликацију.