Почетна > Свет
Свет

Ванг: Кина забринута због погоршања ситуације у Украјини

Кина је забринута због погоршања ситуације у Украјини, поручио је у данас министар спољних послова Ванг Ји, и поновио позив свим странама да покажу уздржаност и да разлике превазилазе кроз дијалог.
Фото: Танјуг/AP/Liu Zheng

„Легитимне безбедносне забирнутости било које државе треба да се поштују“, рекао је данас Ванг америчком државном секретару Ентонију Блинкену током телефонског разговора, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин је у понедељак наредио распоређивање трупа у два региона на истоку Украјине након што је признао њихову независност, што је продубило кризу за коју Запад страхује да би могла да изазове рат, иако Москва пориче било какав план за напад на Кијев.

„Ситуација у Украјини се погоршава. Кина још једном позива све стране на уздржаност и наставиће контакте са свима“, саопштио је Ванг.

Високи кинески званичник је још позвао на директан дијалог између САД и Северне Кореје и потврдио да ће Пекинг настојати да има конструктивну улогу у решавању нуклеарног питања на Корејском полуострву, а такође је рекао да не би требало да Вашингтон укључује Тајван, који Кина сматра својом територијом, у америчку индо-пацифичку стратегију.

Према саопштењу кинеског министарства, Ванг је рекао Блинкену да Пекинг у томе види „погрешне сигнале“ из Вашингтона, али да је Кина вољна да са САД ради на превазилажењу разлика и стабилизацији билатералних односа.

Стејт департмент је саопштио да је током разговора са кинеским дипломатом, амерички секретар Блинкен истакао потребу да се очува суверенитет и територијални интегритет Украјине у околностима руске „агресије“.

Блинкен је, такође, разговарао са Вангом о развоју догађаја у Северној Кореји, саопштио је Нед Прајс, портпарол америчког Стејт департмента.

Раније овог месеца, САД су саопштиле да ће посветити више дипломатских и безбедносних ресурса за Индо-Пацифик, а Вашингтон је, такође, рекао да ће сарађивати са партнерима унутар и изван овог региона на одржавању мира и стабилности у мореузу који Тајван одваја од Кине, наводи Ројтерс.

Oluja “Junis” oborila čuvenu Njutnovu jabuku

Преузмите андроид апликацију.