Početna > Novi Sad

Novi Sad Srbija

Od Novog Sada do Beograda brzom prugom za manje od 30 minuta (VIDEO)

Probna vožnja novim vozom „Stadler Kiss“ od stanice „Beograd centar“ do stanice „Petrovaradin“ danas je kompletirana za manje od 30 minuta.
Foto: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Vožnji su prisutvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bivši kancelar SR Nemačke Gerhard Šreder, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Ova brza i udobna vožnja je dokaz koliko će ta linija značiti žiteljima dva najveća grada u Srbiji, samim tim i celoj zemlji“, izjavio je gradonačelnik Vučević tom prilikom.

Na novosadskoj stanici u Petrovaradinu izgrađena je nadstrešica sa nazivom stanice, asfaltirana prilazna ulica počev od glavne ulice i svih prilaznih pešačkih staza, postavljeni su jarboli sa zastavama, na kružnom toku ispred objekta postavljena je rasveta, kompletan mobilijar u vidu klupi, korpi za smeće, žardinjera i stajališta za bickle, kao i zastave na objektu.

Takođe, Gradska uprava je brendirala objekat sa piktogramima, postavila led pano sa oznakom za brzi kolovoz, a kompletan prostor je ozelenjen i zasađeno je ukrasno šiblje i stabla.

U toku su i obimni radovi na rekonstrukciji i ulepšavanju novosadske stare dame – Glavne železničke stanice na Bulevaru Jaše Tomića, koja će u potpuno novom i savremenom ruhu uskoro dočekati prvi brzi voz.

„Sugrađani, za manje od mesec dana ono što je delovalo nemoguće će postati stvarnost, malo je reći da sam oduševljen doživljenim!“, poručio je gradonačelnik Novosađanima.

Cena karte do Beograda će biti 1.000 dinara u jednom, a 1.600 u oba pravca.

Deonica do Subotice po planu će biti završena pre kraja 2024. godine, a radovi u Mađarskoj obavljaće se uporedo, pa će od Novog Sada do Budimpešte moći da se putuje brzom prugom do proleća 2025. godine.

Kako će izgledati železnička stanica nakon rekonstrukcije? (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.