Почетна > Свет
Свет

Станови за самохране родитеље у Бечу

Град Беч посебно подржава самохране родитеље у погледу приступачног становања. У лето 2020. године „самохрани родитељ“ је уврштен као критеријум за доделу субвенционисаних станова у престоници Аустрије.
Фото: Unsplash/Vitolda Klein

У периоду од 1. јула 2020. године до 31. децембра 2021. године 383 особе, које поседују бечку резиденцијалну картицу, су добиле субвенционисане станове као самохрани родитељи.

Жене су чиниле 96, а мушкарци четири одсто родитеља. Већина њих односно 60 одсто има једно дете, док 30 одсто има двоје деце.

Од укупно 1.210 станова који су додељени самохраним родитељима, једна трећина поседује бечку резиденцијалну картицу.

Предуслови за добијање резиденцијалне картице су: минимално 17 година старости, аустријско држављанство или статус једнак држављанству, две године пребивалишта на једној адреси у Бечу или пет година пребивалишта на различитим адресама у Бечу у случају самохраних родитеља и приходи испод горње дозвољене границе.

„Веома сам задовољна што је резиденцијална картица за самохране родитеље тако добро прихваћена. Самохрани родитељи који не изнајмљују стан или не поседују свој стан последњих годину и по дана имају лакши приступ субвенционисаним становима“, изјавила је Катрин Гал, чланица градског већа задужена за женска питања и становање.

Категорија „самохрани родитељ“ подразумева да особа нема потписан уговор о закупу стана, не поседује стан и има најмање једно малолетно дете које углавном живи са њим.

Koncert Džona Vilijamsa u Beču

 

Преузмите андроид апликацију.