Почетна > Свет
Свет

Рубља у оштром паду према долару и евру

Рубља је оштро пала рано јутрос збрисавши све добитке остварене у минуле две недеље, јер се тржишни актери ужурбано ослобађају руске имовине због обновљеног страха да се Русија припрема да ускоро изврши инвазију на Украјину, док Москва тај сценарио одбацује као западну пропаганду.
Фото: Unsplash/Ivan Shilov

На трговању у 5:01 часова по средњоевропском времену, рубља је била у паду за 0,5 посто према долару и трговала се по курсу од 77,59 рубаља за долар, што је недалеко од минимума од 78,29 који је забележила 28. јануара, извештава Ројтерс.

У односу на евро, рубља је ослабила на 87,82 за евро. Претходни најнижи ниво према јединственој валути од 88,6950 дотакла је 27. фебруара.

Иако је кретање рубље подложно геополитичким страховањима, она и даље има фундаменталну подршку од рекордно снажног суфицита текућег рачуна Русије који се дугује високи ценама енергената и друге робе. Поред тога, рубља је подупрта и мерама монетарног пооштравања централне банке које, теоретски, чине улагања у имовину у рубљама примамљивијим.

Руска централна банка је прошле недеље нагло подигла кључну каматну стопу на 9,5 посто и наговестила да је вероватно даље повећање стопе.

Русија уручила протестну ноту америчком војном аташеу

Преузмите андроид апликацију.