Почетна > Свет
Свет

На данашњи дан, 12. фебруар

Прочитајте најзанимљивије догађаје који су се одиграли на данашњи дан.
Фото: Unsplash/Juliana Kozoski

1804 – Умро је филозоф Имануел Кант зачетник немачке класичне филозофије, један од најутицајнијих филозофа чије је дело донело револуционарне промене

1809 – Родјен је Абрахам Линколн, председник САД од 1860. до 15. априла 1865, када га је у Вашингтону убио један фанатични присталица ропства. Од 1861. до 1865. предводио је градјански рат против отцепљених јужних држава и успео да сачува Унију, а 1863. је прогласио укидање ропства у САД.

1818 – Чиле је прогласио независност од Шпаније.

1832 – Пацифичка острва Галапагос су припојена Еквадору.

1851 – Едвард Харгрејвс је нашао злато у Самерхил Крику у Новом Јужном Велсу, изазвавши „златну грозницу“ у Аустралији.

1882 – Родјен је сликар Љубомир Ивановић. Значајно је допринео развоју графике и цртежа у српском сликарству, а његови радови с мотивима из Србије и Македоније, поред уметничке имају и изузетну документарну вредност.

1899 – Немачка је од Шпаније купила острво Каролина и Маријанина острва у Пацифику.

1912 – Последњи кинески цар Пу Ји из династије Манчу абдицирао је, Кина је постала република, а први председник Сун Јат Сен (Yат).

1942 – Немачки војници су у Другом светском рату убили 42 логораша, одбегла из логора код Ниша, а 105 је успело да побегне. За одмазду је стрељано 850 људи.

1953 – СССР је прекинуо дипломатске односе са Израелом после бомбашког напада на совјетско посланство у Тел Авиву.

1961 – Саопштено је да су припадници сепаратистичког покрета Катанге убили премијера Конга и националног хероја Патриса Лумумбу. Датум и околности под којима је убијен никада нису откривени.

1973 – Северни Вијетнам је током Вијетнамског рата ослободио прву групу америчких ратних заробљеника.

1974 – У Москви је ухапшен руски писац Александар Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност 1970. Наредног дана одузето му је совјетско држављанство и протеран је из земље. После две деценије у емиграцији у Вермонту (САД), у Русију се вратио 1994.

1979 – У путничком авиону „Ер Родезија“ којег су оборили герилци у тој земљи, погинуло је 59 људи.

1986 – САД су изручиле СФР Југославији ратног злочинца Андрију Артуковића, министра унутрашњих послова усташке владе Независне Државе Хрватске у Другом светском рату. Југословенске власти су Артуковића, који је после рата побегао из земље, оптужиле за ратне злочине почињене над цивилима, медју којима је било највише Срба и Јевреја.

1993 – Бивши председник Малија, Муса Траоре и тројица високих официра осудјени су на смрт због масовних убистава 1991.

1999 – Сенат САД је председника Била Клинтона ослободио оптужби за кривоклетство и опструкцију правде, чиме је, после годину дана, окончана његова „сексуална афера“ са Моником Левински и избегнуто његовог смењивање („импичмент“).

1999 – Пољска, Мадјарска и Чешка прикључиле су се НАТО-у као прве од бивших чланица Варшавског пакта, војно-политичког совјетског блока.

2002 – Пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу почело је суђење бившем председнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу, првом шефу државе којем се судило пред Међународним судом. Милошевић је у мају 1999. оптужен за злочин против човечности, кршење закона и правила рата и геноцид током ратова у Хрватској 1992, Босни 1992-95. и на Косову 1999. Почетак „процеса столећа“ пратило је више од хиљаду највећих светских медија.

2002 – Пакистанске власти ухапсиле су милитантног исламисту Ахмада Омара Саеда Шеика, британског држављанина, главног осумњиченог за отмицу америчког репортера Данијела Перла, који је извештавао за Вол стрит џорнал.

2003 – У сукобима војске и побуњених припадника полиције и других демонстраната током протеста у Ла Пазу (Боливија), 30 људи је погинуло, а 160 је повређено.

2004 – Светска здравствена организација је потврдила да су тестови доказали да смртоносни птичији грип који је усмртио много људи, не може да се пренесе са човека на човека.

2012 – Скупштина Грчке изгласала је кључне мере штедње и Закон о смањењу дуга, што су захтевали страни повериоци да би омогућили грчкој држави да избегне банкрот. У масовним нередима који су пратили демонстрације током заседања Скупштине, повредјено је 120 људи, запаљено је 45 зграда, укључујући два историјска биоскопа, демолиране су десетине продавница и кафеа у центру Атине.

2013 – Свргнути председник Киргистана Курманбек Бакијев осудјен је у одстуству на 24 године затвора због кривичних дела која је починио док је био на власти.

2013 – Северна Кореја извела подземну нуклеарну пробу.

2016 – Поглавар Римокатоличке цркве Папа Фрања и поглавар Руске православне цркве Кирил потписали су у Хавани Декларацију о верском јединству, и позвали на хитну акцију помоћи хришћанима у Ираку и Сирији.

2017 – За новог председника Немачке посланици су изабрали Франк-Валтера Штајнмајера који је претходно био министар спољних послова.

2019 – Ступио је на снагу Преспански договор о решавању спора око имена са Грчком и амандмани на македонски устав којим је Македонија и формално променила име у Република Северна Македонија.

Špansko selo “duhova” ponovo se pojavilo zbog suše

 

Преузмите андроид апликацију.