Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико воде је довољно воде? Не претерујте с количином, и водом се можете отровати

Хидрирање је важно, али не смете претерати.

Знамо сви да око 60 одсто нашег тела чини вода, а о њеном значају за наше здравље интензивно почнемо да размишљамо када температура почне да расте.

Фото: Pixabay/ColiN00B

Течност нам је потребна за апсолутно сваку функцију у организму, почевши од испирања токсина из органа, преноса хранљивих материја до ћелија, облаже зглобове и помаже да сваримо храну коју једемо.

Уколико не уносимо довољно воде, можемо дехидрирати, а тешки случајеви дехидратације могу довести до вртоглавице, конфузије, па чак и епилептичних напада.

Количина воде која је потребна нашем телу, зависи од много фактора, као што су конституција, количина вежбања, температура и од још много ствари.
Фото: Pixabay/926663
А као што треба пазити да будем добро хидрирани, тако треба водити рачуна да се не предозирамо водом.
Колико воде дневно је потребно телу?
Сви смо чули да је оптимална количина осам чаша дневно. Али ипак постоје фактори који утичу на оптималну количину, па се треба водити неким смерницама:
  • Мушкарцима се препоручује оквирно 13 чаша, односно око 3 литре воде дневно.
  • Женама је препоручена доза од девет чаша, нешто преко 2 литра.
  • Трудницама се препоручује око 10 чаша, док дојиље имају дозу од 12 чаша течности дневно.
  • Уколико је напољу вруће или спроводите активности од којих се више знојите, потребно је да уносите још више воде да бисте остали хидрирани. Исто важи уколико имате дијареју, повраћање или температуру.
  • Уколико имате одређене болести срца или бубрега, можда ћете морати да смањите унос течности, али тачну количину ће вам одредити доктор.
  • Када је реч о деци, и на њих утиче више фактора, попут година, пола и тежине. Остале ствари које утичу су клима у којој живе и степен физичке активности.
  • У просеку, деци и тинејџерима је неопходно између шест и осам чаша воде. Уз то, потребно је да једу пуно свежег поврћа и воћа.
  • Током игре или вежбања, потребно је да попију између пола чеше до две чаше воде на сваких 15-20 минута.
Фото: Pixabay/congerdesign
Предности довољног уноса течности током дана
Вода нам помаже да будемо здрави на више начина:
  • Помаже при избацивању токсина из тела кроз урин, столицу и зној
  • Помаже у одржавању оптималне температуре тела
  • Помаже у заштити меких ткива у телу
  • Одржава зглобове подмазаним
Фото: Pixabay/95839
Можемо ли попити превише воде?

Ретко се дешава, али и то је могуће. Уколико попијете превише воде, а бубрези не могу да се ослободе вишка, можете развити болест која се назива хипонатремија. То значи да су минерали у вашем организму превише натопљени течношћу. Као резултат томе, ниво натријума опада, ниво воде у телу расте, а ћелије набрекну. Ово стање може довести до озбиљних проблема, а ризикују га спортисти који доводе своју издржљивост до максимума.

Одређена здравствена стања такође могу диктирати колико воде вам је довољно. Морате се консултовати са лекаром што се уноса течности тиче, уколико:

  • имате болест штитне жлезде
  • имате проблема са бубрезима, јетром или срцем
  • узимате лекове који задржавају воду, лекове против болова и неке антидепресиве.
Фото: Pixabay/AxxLC
Тровање водом или хиперхидрација

Хиперхидрација подразумева екстремно уношење воде у организам за веома кратко време. Бубрези имају капацитет излучивања течности урином, а процењује се око један литар на сат, кажу стручњаци.

Први симптоми да се у телу налази превише воде од потребне количине јесу главобоља, мучнина и грчеви. Јављају се и отежано дисање у лежећем положају због накупљања течности у плућима (стање се побољшава кад седнете), главобоља узрокована притиском едема на мозгу, повраћање, конвулзије, повећан крвни притисак, отечене руке и ноге… У најтежим случајевима јавља се губитак свести, кома и смрт.

Температура расте и организам тражи више воде, али, у свему, па и у пијењу воде, морамо бити умерени и слушати свој организам да ли нам даје осећај жеђи или не, не потискивати осећај жеђи него му удовољити узимањем течности у право време.

Како можемо бити сигурни да пијемо довољно воде?

Да ли ретко осећате жеђ? Да ли вам је урин бистар или светложут? Уколико је одговор на оба питања потврдан, вероватно добијате течности колико вам је потребно.

Znojenjem gubimo ovaj važan mineral

Преузмите андроид апликацију.