Почетна > Свет
Бизнис Свет

Како растућа инфлација утиче на људе у свету

Ипсос је анкетирао 20.000 људи у 30 различитих држава. Више од половине испитаника пријавило је поскупљење, осим основних животних потреба, и одеће, обуће, становања, лечења као и забаве. Две петине њих очекује наставак поскупљења у наредном периоду.
Фото: Unsplash/engin akyurt

Експерти кажу да цена нафте директно утиче на пораст инфлације, пошто служи за прављење и транспорт добара.

Несташице сировина и готових производа услед економског оправка после локдауна такође потпомаже пораст инфлације.

У свету, седам од десет људи у анкети Ипсоса наводи да су порасле цене и горива, рата за аутомобиле као и њихово одржавање, паркинг, јавни транспорт, намирница, оброка и ресторана.

Фото: Ipsos

Две трећине је пријавило пораст цена струје, гаса, воде, рачуна за интернет и телефон. Док 55% људи каже да су порасле цене одеће и обуће, 51% наводи пораст становања, лечења и лекова и 49% да је поскупела забава.

Инфлација највише погађа сиромашније слојеве друштва потврђено је у једној студији спроведеној у САД-у у новембру 2021. 20% најсиромашнијих троши 4.5 пута више дохотка на становање и храну и 3.5 пута више на транспорт него најбогатинијх 20%.

Извештај о расту цена

Држава са најзабринутијим становништвом због пораста инфлације је Аргентина, где је годишња стопа инфлације достигла 52.5% у Октобру 2021.

Фото: Ipsos

Насупорт, народ који је најмање пријављивао пораст цена су јапанци, где је инфлација потрошачких цена 0.1%, и кинези где је 1.5%.

Фото: Ipsos

Страх о наставку пораста цена највећи је био код жена и становништва испод 35 година, такође највећу бригу осећа становништво са примањима у горњем делу лествице, наводи Ипсос.

Подаци добијени из интернационалих организација потврђују многе ствари откривене у анкети Ипсоса. Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација открива да су цене хране у свету порасле за 27.3% у претходних годину дана.

Поглед у будућност

Организација за економску сарадњу и развој наводи да је у 38 држава чланица инфлација достигла 5.21% у 2021. години. У Америци је инфлација достигла тридесетогодишњи врхунац у новембру 2021. 6.2%.

Шта ће бити у овој години? ММФ предвиђа да ће се инфлација смањити у овој години када се цене у енергентском сектору стабилизују.

Међутим, сарадници Светског економског форума нису сигурни да ли ће се инфлација смирити у овој години, или ће и даље бити велика главобоља светској економији.

Додали су да је у државама са нижом и средњом стопом прихода са слабијим централним банкама раст цена био наглији у 2021. и да су биле под већим притиском да се ствари „отргну контроли“.

Cene nafte opale zbog visoke inflacije u SAD

 

Преузмите андроид апликацију.