Почетна > Свет
Свет

САД стављају фокус на Индо-пацифик

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио данас да Сједињене Америчке Државе остају дугорочно фокусиране на регион Индо-пацифика упркос, како је рекао, забринутости због руске агресије на Украјину.
Фото: Pexels/Anand Dandekar

Он је то изјавио током боравка у Мелбурну на састанку са колегама из Аустралије, Индије и Јапана, земаља које су део индо-пацифичког блока оформљеног с циљем да се супротстави регионалном утицају Кине, преноси агенција АП.

“У свету се тренутно дешава неколико других ствари, које су неки од вас већ приметили. Имамо мали изазов са Украјином и руском агресијом. Радимо нон-стоп на томе”, изјавио је Блинкен у свом првом јавном обраћању од јучерашњег доласка у Аустралију.

“Али знамо, председник зна боље од било кога другог, да ће највећи део овог века обликовати оно што се догађа овде у Индо-пацифичком региону”, додао је амерички државни секретар.

Индо-пацифик је, према његовим речима, најбрже растући регион на свету, који чини две трећине глобалног економског раста у последњих пет година и дом је половине светске популације.

“Више него икада раније, потребна су нам партнерства, потребни су нам савези, потребне су нам коалиције земаља које су спремне да уложе своје напоре, своје ресурсе, свој ум у решавање ових проблема”, поручио је Блинкен.

Блинкен ће, такође, посетити Фиџи и са својим јапанским и јужнокорејским колегама на Хавајима разговарати о горућим забринутостима око Северне Кореје.

Trudo brani mere protiv kovida uprkos pritisku demonstranata

Преузмите андроид апликацију.