Он је посластица и лек.
Мед је изванредна супстанца, коју су у антици називали „златасти балзам“ и био је храна мудраца и пророка. Познат је човеку од најранијих времена.
Мед је густ и сладак производ пчела које га стварају од нектара с цветова. Један је од најцењенијих природних производа још од давних дана, а користи се не само као природни производ и заслађивач, већ и у традиционалној медицини као помоћ код лечења различитих стања, од ублажавања кашља и грлобоље до зацељивања рана.
Данас познајемо отприлике 300 различитих врста меда. Мед се више од 80 одсто састоји од угљених хидрата, а нешто мање од 20 одсто од воде. Свака врста меда има карактеристичан букет мириса, укус, боју, густину, начин кристалисања и – лековита својства.
Студијама је откривено више од 600 компоненти у меду које имају потенцијално благотворно дејство на човеково здравље. Што се тиче састава угљених хидрата, доминира фруктоза, након чега следе глукоза, малтоза и остали шећери.
Од витамина најприсутнији су витамини Б групе и Ц витамин, а од минерала калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, натријум и други. Уз то обилује биоактивним компонентама попут флавоноида и полифенола.
Врсте меда:
Багремов мед
Светле боје, врло слатког и пријатног укуса због високог удела фруктозе, а ниског удела сахарозе. Често се користи као додатак чајевима. Сматра се да има противупално дејство, делује благотворно на јетру и пробавни систем.
Жалфијин мед
Светложут, веома укусан. Делује благотворно на процес пробаве и цео пробавни систем, има антиоксидативно деловање због чега има позитиван учинак на кардиоваскуларни систем. Помаже у зарастању рана, али и у борби против прехладе, болног грла и кашља. Делује тако да олакшава искашљавање и поспешује избацивање слузи из органа за дисање.
Кестенов мед
Тамне боје, готово смеђе. Има посебну арому, осећа се и горкаст окус. Помаже код прехлада и кашља, бронхитиса, има антимикробна, антибактеријска и антисептичка својства. Богат витаминима Б скупине и витамином Ц.
Ливадски мед
Мед од разног ливадског цвећа. Помаже у борби против инфекција, богат антиоксидансима, помаже у зацељивању рана, делује благотворно на дигестивни тракт.
Лавандин мед
Богатог укуса, боја се може разликовати од светлијег према тамнијем, као и остале врсте, помаже у функционисању горњих дисајних путева, помаже код бронхитиса и кашља. Има умирујуће деловање, помаже пробави и смањењу надутости.
Данашња медицина се слаже са тврдњом да је мед више него посебан, али само ако испуњава два услова: да је потпуно природан, без додатака, и да је цеђен на хладно, односно врцан, а не топљен.
Преузмите андроид апликацију.