Почетна > Србија
Србија

Селаковић: Обнављање сарадње Србије и САД приоритет

Стратешки циљ српске дипломатије у протеклом периоду био је наставак евроинтеграција, неговање наших традиционалних пријатељстава у свету, али и веза са земљама са којима смо у прошлости имали складне или чак савезничке односе, али су они занемарени или погоршани услед несрећних историјских околности.
Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

То је данас изјавио за Танјуг министар спољних послова Србије Никола Селаковић коментаришући писмо америчких конгресмена и сенатора.

Сарадња Србије и САД у протеклом периоду била је један од наших приоритета, а писмо групе америчких конгресмена председнику Бајдену потврда је да и са друге стране постоји воља за заузимање таквог правца у развијању наших билатералних односа, рекао је Селаковић.

Чињеница да је идеју о потреби рада на продубљивању српско-америчког партнерства подржао велики број конгресмена из обе странке јесте, такође, потврда преданог рада нашег државног врха и српске дипломатије, пре свега председника Србије Александра Вучића и амбасадора Марка Ђурића, који су личним залагањем и предузимљивошћу успели да српски кокус у Конгресу САД учине снажнијим но икад, навео је он.

То је учињено без плаћених лобиста, консултаната, агенција и сличних помоћних средстава, јер Србија је искрено и без икаквих колебања, чврсто решена да односе са САД подигне на највиши ниво у новијој историји, а та решеност је, како се данас јасно види, препозната у америчкој администрацији, истакао је Селаковић.

Према његовим речима, писмо подршке америчких конгресмена потврдило је да је Србија данас на свим меридијанима препозната и цењена као поуздан и кредибилан партнер, што недвосмислено потврђује исправност спољне политике председника Александра Вучића.

У прошлости смо били навикнути на то да у америчким политичким круговима циркулишу разне, углавном једностраначке, декларације у којима се Србија третира на потпуно другачији начин, али најновије писмо подршке српско-америчком пријатељству, које је потписао двоструко већи број чланова конгреса него било коју од поменутих декларација, јесте наговештај велике тектонске промене у америчкој политици и на томе ћемо свакако наставити да радимо, навео је Селаковић.

У писму 16 конгресмена које је синоћ упућено америчком председнику Џозефу Бајдену, позива се на унапређење односа САД и Србије, уз подсећање на дугу дипломатску историју две земље и њихове снажне одбрамбене, безбедносне и економске везе.

Писмо је упућено поводом 140. годишњице успостављања дипломатских односа САД и Србије и како би се охрабрила администрација Џозефа Бајдена да продуби односе између две земље.

Džozef: Srbima na Kosovu omogućiti glasanje uz pomoć OEBS-a

Преузмите андроид апликацију.