Почетна > Свет
Свет

Од понашања Русије зависи да ли ће Северни ток 2 бити покренут

Пуштање у рад гасовода Северни ток 2 зависиће од руских поступака, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у интервјуу за немачки лист Ханделсблат и француски Еко.
Фото: Танјуг/AP/Valeria Mongelli

„У овој кризи све ће зависити од руског става. Русија врши војни притисак на Украјину и користи гас као адут за преговоре с нама (ЕУ). Зато Северни ток 2 не може да буде скинут са листе санкција, то је апсолутно јасно“, рекла је она, извештава агенција Тасс.

Према Ројтерсу, фон дер Лајенова је интервјуу поменутим листовима навела да је Европска унија припремила „робусан и свеобухватан“ пакет санкција који ће увести Русији ако нападне Украјину.

„Припремили смо робусан и свеобухватан пакет финансијских и економских санкција“, рекла је она додајући да оне укључују „ограничавање приступа страном капиталу“ и „контролу извоза, посебно техничке робе“.

Према њеним речима, санкције би могле „болно да погоде људе блиске (руском председнику Владимиру) Путину и олигарсима“.

Русија је, према медијским извештајима, распоредила око 100.000 војника близу украјинске границе и тражи од Запада безбедносне гаранције, укључујући обећање да Украјина никада не буде примљена у НАТО.

Сједињене Државе су објавиле јуче да је Русија наводно припремила неколико опција као изговор за инвазију на Украјину, а Кремљ је истовремено оптужио Вашингтон да игнорише позиве Москве за деескалацију тензија, након што су САД најавиле да ће послати скоро 3.000 додатних војника у Пољску и Румунију.

SAD upozorile kineske kompanije u slučaju sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.