Почетна > Свет
Свет

САД упозориле кинеске компаније у случају санкција Русији

САД су упозориле кинеске фирме да ће сносити последице уколико пробају да избегну контролу извоза која ће бити уведена Русији уколико нападне Украјину.
Фото: Pexels/Pixabay

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је изнео став САД након што је кинеско министарство спољних послова навело да су Кина и Русија искоординисале своје позиције после састанка њихових министара спољних послова одржаном у Пекингу у четвртак, пренео је Ројтерс.

„Имамо читав низ алатки које можемо да употребимо уколико видимо да стране компаније, укључујући и кинеске, покушају да избегну америчке акције о контроли извоза“, навео је Прајс.

Западне земље су навеле да би било каква инвазија на Украјину значила санкције Москви, а Вашингтон је навео да је спреман да уведе и финансијске санкције, као и мере контроле на извоз робе.

Прајс је рекао да је Русији стављено до знања да блиски односи с Пекингом не могу да исправе последице уколико дође до инвазије.

„Уколико Русија сматра да ће бити у позицији да ублажи неке од ових последица, уз помоћ блиских односа са Кином, то неће моћи тако. То ће, заправо, начинити руску економију, на многе начине, слабијом“, поручио је Прајс.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лију Пенгју, коментаришући Прајсове речи, рекао је да је Кина примила к знању извештаје.

„Стварање тензија не чини добро у смиривању украјинске кризе, заправо, само додаје још несигурност у тај регион, као и у цео свет. Кина се чврсто противи овоме“, казао је Лију.

SAD uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse

Преузмите андроид апликацију.