Почетна > Свет
Свет

САД: Сарадња с Пекингом ослабиће руску економију

Амерички Стејт департмент упозорио је данас Русију да ближи односи између Москве и Пекинга неће надокнадити последице које би произвела руска инвазија на Украјину, те да ће њену економију само ослабити.
Фото: PrtSc/RT/YouTube

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс на конференцији за новинаре рекао је да САД имају више механизама које могу да примене ако виде да стране компаније, укључујући оне у Кини, покушавају да избегну америчку контролу извоза, преноси Ројтерс.

Прајс је ово изјавио након што је кинеско министарство спољних послова саопштило да су Кина и Русија усагласиле своје ставове о Украјини током састанка министара спољних послова две земље данас у Пекингу.

Портпарол Стејт департмента се осврнуо и на упозорења САД о економским и финансијским последицама које би задесиле Русију ако би наставила са инвазијом на Украјину.

„Ако Русија мисли да ће бити у позицији да ублажи неке од тих последица ближим односом са Кином то неће бити случај. То ће заправо руску економију на много начина учинити крхком”, рекао је амерички званичник.

Прајс је навео и да су амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Кине Ванг Ји прошле недеље имали опсежну дискусију о потенцијалним импликацијама руске акције против Украјине, наводи Ројтерс.

Putin i Makron treći put ove nedelje o Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.