Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Здраве навике које бисмо требали усвојити

Већ се у тридесетима треба побринути за блиставу кожу. Тридесете су право време да почнете да размишљате о нези коже као о инвестицији у будућност.
Фото: Pixabaya/andreas160578

У нашим двадесетим смо можда могли да се извучемо повремено шминкањем пред спавање или боравком на плажи користећи само маслиново уље за брже сунчање, али у тридесетим тај сценарио више не пролази. Због мање производње колагена и еластина, кожа се спорије регенерише и сваки негативан утицај је видљивији. Такође, ако сте мислили да смо оставили бубуљице и акне у пубертету, размислите поново.

У тридесетим годинама могућа је појава цистичних акни, али и хиперпигментација и ситних бора. Да би кожа у тридесетим годинама била што здравија и блиставија, али и касније, потребно је мало више пажње посветити њеној нези, а ово су неки од основних корака које треба укључити у рутинску негу коже. 

Врат, деколте, подручје око очију

Ако смо двадесетих година сматрали прихватљивим да на лице примењујемо филозофију „једна величина одговара свима“ и користи једну крему за све, тридесетих је потребно улагати у крему за очи и „проширити“ негу коже лица на врат и врат. деколтеа. Ова танка кожа прва показује знаке старења и ситне боре, па јој је потребно обратити посебну пажњу.

Фото: Pixaba/chezbeate
Препарати

Када је реч о производима за негу, серуми постају све важнији јер садрже више концентрисаних активних састојака, па је пожељно улагати више у њих него у креме. Стручњаци препоручују формуле које садрже хијалуронску киселину, а дерматолози саветују и постепено увођење ретиноида како би се кожа загладила и смањила видљивост бора.

Заштита

СПФ је алфа и омега сваке неге коже (а требало би да буде у вашим двадесетим, четрдесетим…). Последњи корак у дневној рутини требало би да буде крема са заштитним фактором који ће штитити од штетног дејства УВ зрака, али треба узети у обзир и шминку. Данашње формулације шминке садрже заштиту од најмање 15, а пожељно је да буде већа и да шминка ‘обавља’ више улога, штитећи тако од спољашњих утицаја. Течни пудер може помоћи у заштити коже не само од сунца већ и од загађења, ако се плашите зачепљења пора, обратите пажњу да је формула некомедогена.

Чишћење

Свакодневно ношење шминке, али и излагање штетним утицајима околине захтевају темељно чишћење увече. Стручњaци тврде да влажне марамице за чишћење лица само размазују прљавштину по површини коже и препоручује употребу квалитетних средстава за чишћење без сулфата. Мицеларни раствор је добар, али није довољан. Размислите о уљном средству за чишћење лица.

Јутарња и вечерња рутина

Једнако важно, али неопходно да бисмо били другачији. Док дневна нега треба да се фокусира на заштиту, улога ноћне неге је подмлађивање. Током дана обавезни су хидратација и заштитни фактор, док је увече време за увођење витамина Ц или ретинола.

Квалитетан сан

Наизглед најједноставнији корак, али често 8 сати квалитетног сна звучи као луксуз. Ипак, неопходан је за здравље и лепоту, право је време да створите пријатан амбијент у спаваћој соби и нађете времена за 8 сати одмора. Бонус када је у питању нега коже су свилени јастуци – они ће бити нежни према кожи лица, спречиће њено „борање“ и последичну појаву превремених бора.

Ostali ste bez pilinga za telo? Nije problem, napravite ga sami

Преузмите андроид апликацију.