Početna > Srbija
Srbija

Preminuo Petar Tutavac – tvorac plazma keksa

Sinoć je u 88. godini preminuo Petar Tutavac, tvorac plazme i domaćice, prvi školovani keksar na ovim prostorima.
Foto: PrtSc/YouTube/RTV BISER

Priča oko nastanka plazme vraća nas u  davnu 1902. godine kada je u Milanu Ćezare Skoti osnovao kompaniju „Sindacato Italiano del Plasmnon“ koja je promenila ime 1916. godine u „Societa del Plasmnon„, čiji je danas vlasnik američka kompanija „Heinz“.

Ćezare je u to vreme bio jedan od vodećih trgovaca plasmonom, koji je glavni sastojak plazme. Želeo je da ovu sirovinu plasira u više proizvoda, a ciljna grupa su mu bili deca i trudnice.

Početkom pedesetih godina prošlog veka u toj fabrici se zaposlio Srbin Petar Tutavac. Nakon smrti Ćezara Skota, kompaniju je kupila američka korporacija „Heinz“ te nakon reformi kompanije došlo je do otpuštanja radnika te je Petar Tutavac ostao bez posla.

Tutavac, koji je poreklom iz Požarevca, vratio se u svoj rodni grad sa idejom da pokrene fabriku u svom gradu nalik onoj u kojoj je radio, što je na kraju i uspeo. Znanje koje je stekao kod Ćezara Skota i receptura koju je je znao navelo ga je na ideju da modifikuje recept i napravi svoj nalik na onaj koji se prodaje u Italiji.

Foto: Plazma.rs

Pošto nije smeo da prekopira originalni recept, izmenio je i ostale sastojke sa novim takođe zdravim, ali koju nisi bili toliko skupi. Za početak, umesto plazme, Plazma keks je dobio sojino brašno, umesto prirodnog biljnog i maslinovog ulja, dodat je maslac sa hidrogenizovanom biljnom mašću, a umesto ječmenog slada, Petar je dodao med i dekstrozu, dok je zamena za prirodnu aromu vanile – vanilin.

Originalna plazma imala je slogan „Biscotti per bambini”, odnosno keks za decu, pa je Petar Tutavac dao predlog da se taj keks kod nas zove Bambi te je tako 1967. godine nastala fabrika „Bambi“. Za logo se uzeo crtani lik Bambi koji je poznat svakom detetu.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao jer je smatrao da pripadaju narodu.

„To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu“, rekao je Tutavac jednom prilikom.

Danas je plazma jedan od naših najpoznatijih brendova u čitavom svetu, svakako najpopularniji proizvod koji koriste deca, ali i odrasli. Ono što je uradio Tutavac, pre više od 50 godina, svakako je postalo deo naše svakodnevnice, neizostavan proizvod svakog detinjstva, rođendanske torte, kolača ili deo paketa prilikom polaska na put.

Hvala Vam za sve što ste uradili.

Počivajte u miru.

Recept dana: Čokoladna torta

Preuzmite android aplikaciju.