Почетна > Бизнис
Бизнис

Потрошња гаса 2021. године већа него пре короне

У протеклој години у свету је забележен пораст потрошње гаса за 4,6 одсто, саопштила је Међународна агенција за енергију (IEA) указујући и на проблем мање попуњености складишта гаса, посебно у Европи.
Фото: Pixabay/Magnascan

Агенција која за свет 2022. прогнозира даљи благи раст потрошње гаса, истиче да је, пошто снабдевање није могло да прати потражњу крајем прошле године дошло до значајног раста цене гаса.

Крајем прошле године цена гаса у Европи је достигла рекордни ниво, и била је за шест пута виша од четвртог квартала 2020. године.

IEA наводи да ће, иако је од тада уследио благи пад, цена гаса и током 2022. остати на највишем, икада забележеном годишњем просеку.

IEA наглашава да је током прошле године дошло до смањења испорука из Русије и мањег пуњења складишта гаса.

У октобру су складишта у Европи била за 15 одсто мање попуњена од петогодишњег просека.

Веће од просечног повлачења гаса из складишта довело је до тога да су почетком јануара резерве износиле свега око 60 милијарди кубних метара уместо уобичајених 80 милијарди кубних метара, што одговара капацитету од свега 55 одсто.

Паралелно томе, додаје IEA, резерве гаса у Украјини пале су на 30 одсто капацитета, док Русија има ускладиштене рекордне количине.

Русија је црпљење гаса током прошле године повећала за десет одсто, и то је био највећи раст од распада бившег SSSR-а, наводи IEA, додајући да је производња достигла рекордних 762 милијарди кубних метара.

Већину произведеног гаса Русија је искористила за сопствене потребе и пуњење сопствених складишта, али и извоз у Кину и Турску, док је испоруке Европској унији смањила за три одсто.

У четвртом кварталу прошле године Русија је преко гасовода послала за 25 одсто мање гаса, додаје се у извештају.

Док се за текућу годину очекује даљи благи раст потрошње гаса, IEA за Европу очекује смањење за четири одсто, и тиме повратак на ниво од 2020.

Томе ће допринети смањење производње струје у електранама на гас, при чему се производња делимично пребацује на обновљиве изворе или угаљ, истиче IEA.

Исто тако, IEA прогнозира смањење потрошње у домаћинствима ако не буде било хладне зиме.

Потражња од индустрије би, процењује IEA, требало даље да расте, и достигне ниво од пре короне.

Иако IEA процењује да ће потрошња гаса у Европи ове године бити мања за четири одсто, прогнозира да ће стари континент увести више гаса него прошле године, а узрок томе, пре свега је, попуњавање испражњених складишта.


Pad akcija ojadio vodećih 10 milijardera?

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке