Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Пилетина на индијски начин (Chicken Tikka Masala)

По оригиналном рецепту, ова укусна маринирана пилетина припрема се у специјалним тандур пећима. Тандур је специјална пећ за печење специјалне конфигурације, која је дизајнирана за кухање. По правилу, направљен је од глине, која има висок топлотни капацитет и пренос топлоте. Због тога, пећница почиње постепено да се хлади, равномерно ослобађајући топлоту за савршено кување. Међутим, данас индијски ресторани широм света имају модерније верзије ове пећи. Наравно да можете да направите овај специјалитет и код куће. Пилетину мођете да  пропржите у рерни, али можете само да је пропржите на уљу, а затим додајте остале састојке за сос. Након кувања у рерни, пилетина се ставља у припремљени масала сос. 
Фото: Pixabay/Shutterbug75
Састојци:
Маринада:
  • 1 кашичица чили праха 
  • 2 чена белог лука
  • 1 кашика ђумбира (свеж или у праху)
  • 1 кашика уља
  • 1 пуна кашичица млевене паприке
  • 1/2 кашичице кима
  • 1 кашичица цимета
  • 2 кашичице свежег коријандера
  • 2 кашичице паприке
  • 2 кашичице концентрованог парадајза
  • 3 кашике јогурта 
Главни састојци:
  • 500 грама пилетине (прса или мешани комади)
  • 350 грама парадајза (пелат)
  • 1 лук
  • 20 грама путера
Зачини за сос:
  • 1/2 кашичице коријандера у праху
  • 2 кашике листова коријандера
  • 1 кашичица куркуме опционо кајенски бибер
  • 1 лимун (сок) со бибер
  • 1-2 кашике јогурта или креме
  • 1-2 кашичице зачина Гарам Масала
Припрема:

Пилећа прса исеците на мање комаде. Ставите у дубљу посуду. Све састојке за маринаду помешати и прелити преко пилетине. Добро промешајте, покријте пластичном фолијом и оставите да се маринира најмање 1 сат или преко ноћи у фрижидеру. Следећег дана извадите комаде пилетине из маринаде. Покушајте да уклоните маринаду из меса колико год можете. Сачувајте маринаду, додајте месо у загрејано уље (у тигању) и пржите са свих страна око 5-6 минута. Ово време је потребно за пилетину исечену на мале комаде. Ако га исечете на веће комаде, онда обавезно пржите 10 минута. Извадите на тањир и прекријте фолијом. 

Масала сос:

Додајте путер (или уље) у шерпу и пропржите сецкани лук. Пржите неколико минута, повремено мешајући. Затим додајте сецкани парадајз и динстајте још 5 минута. Додајте маринаду и добро промешајте. Додајте пилетину и прелијте пилећом чорбом. Можете само са водом. У сос додајте све остале зачине осим сока од лимуна, кајмака или јогурта и пола количине свежих листова коријандера. Посолите и побиберите. Сос садржи зачин Гарам Масала (гарам = љуто, масала = мешавина зачина). Ако не можете да га пронађете у продавници, само додајте следеће: 1/2 кашичице цимета 1/2 кашичице кима, 1/3 кашичице кардамома (црни, браон или зелени) 1/3 кашичице каранфилића. Последњи минут прелијте лимуновим соком и умешајте јогурт или кајмак. Послужите посуто свежим листовима коријандера са пиринчем или кромпиром.

Пријатно!

Želite da napravite kremasti rižoto? Morate izbegavati ove greške

Преузмите андроид апликацију.