Почетна > Бизнис
Бизнис

Шпанија забележила економски раст од 5,0 посто прошле године

Шпанска привреда је забележила 2021. године раст од 5,0 посто након историјског пада од 10,8 процената претходне године, показују данашњи прелиминарни подаци Националног института за статистику (INЕ).
Фото: Pixabay/ddzphoto

То је највиша стопа раста Шпаније од 2000. године, али је испод нивоа који је пројектовала влада од 6,5 одсто, извештава Ројтерс.

Раст бруто домаћег производа у четвртом тромесечју је успорио на 2,0 посто у односу на 2,6 процената у претходном тромесечју, пошто су јавна и приватна потрошња опали под притиском растуће инфлације.

Највећи позитиван допринос БДП-у су у четвртом тромесечју дали раст инвестиција од 8,5 процената и скок пољопривредног сектора од око 9,0 процената, који се дугује јесењој сезони бербе грожђа и маслина.

На годишњем нивоу, шпанска економија је у четвртом кварталу порасла за 5,2 одсто, предвођена скоком угоститељског сектора од 19,4 посто, којем је погодовала широко распрострањена кампања вакцинације против корона вируса и укидање мера ограничења.

Влада Шпаније очекује раст од 7,0 процената ове године, на основу пристизања више средстава из фонда за опоравак Европске уније и експанзивног буџета, док централна банка предвиђа скромнију стопу од 5,4 посто.

BDP Nemačke pao 0,7 posto u četvrtom kvartalu

 

Преузмите андроид апликацију.