Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Желите да направите кремасти рижото? Морате избегавати ове грешке

Рижото је посебно јело и иако делује једноставно, да бисте добили прави, ‘ал денте’ рижото који је кремаст и густ, потребно је обратити пажњу на много корака. Ако га прекувате или превише мешате, изгубићете кремасту, богату текстуру по којој је рижото познат.
Фото: Pixabay/decken99

Кување рижота није тако једноставно као што се чини. У томе постоји права вештина и ово су грешке које треба избегавати:

Погрешан пиринач

Најважнија ствар приликом припреме рижота је да одаберете прави пиринач јер дуга зрна или суши неће бити добри. Добар избор за рижото су Арборио ии Карнароли јер садрже доста скроба, па ће јело испасти кремастије. Упркос томе што упија течност, неће прокључати, већ ће остати компактан и чврст изнутра.

Исперите пиринач водом

Рижото мора да задржи своју лепљиву конзистенцију. Испирањем се уклања скроб потребан да рижото постане кремаст.

Маслац уместо уља

Док уље посебно иде уз рижото од морских плодова, путер је бољи за јела на бази поврћа.

Фото: Pixabay/KavindaF
Константно мешање

Рижото никада не треба оставити само на ватри да се кува, али ни не треба га стално мешати. Радите то повремено и полако, једном у 30 секунди. Увек га држите на лаганој ватри да не би изгорео.

Прекувавање

Један од најсигурнијих начина да уништите рижото је да га прекувате, каже Салваторе. Не треба вам више од 20 минута да кувате рижото да бисте постигли његову идеалну ал денте текстуру.

Додавање завршних састојака

На самом крају се додају ловоров лист, рендани сир, першун, путер, а током кувања додају се ароме попут коре и сока од лимуна и поморанџе.

Kako da skuvate pirinač na što lakši i efikasiji način

Преузмите андроид апликацију.