Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у Великој Британији највиша од 1992. године

Стопа инфлације у Уједињеном Краљевству скочила је у децембру 2021. на 30-годишњи максимум и износила је 5,4 процента међугодишње, настављајући раст са новембарског нивоа од 5,1 посто, према данашњим подацима Националне канцеларије за статистику (ОNS).
Фото: Pixabay/Tumisu

То је навјиша стопа раста потрошачких цена у Британији од марта 1992. године .

Економисти које је анкетирао Ројтерс очекивали су повећање од 5,2 одсто.

На месечном нивоу, потрошачке цене су порасле за 0,5 процената, и такође су надмашиле прогнозе економиста који су предвиђали 0,3 одсто.

Повећање трошкова живота интензивирало је очекивања на берзи да ће Банка Енглеске размотрити ново повећање референтне каматне стопе, након што је у децембру постала прва међу највећим светским централним банкама која је почела да подиже трошкове задуживања.

Тржишта ће помно пратити следећи састанак Комитета за монетарну политику 3. фебруара, на којем ће се одлучивати о кључној камати, након њеног повећања за 15 базних поена на 0,25 посто у децембру.

Статистичка канцеларија је у уторак објавила податке који показују да су плате у Британији порасле у децембру за 3,8 процената на годишњем нивоу, што значи да су радници суочени са реалним падом вредности зарада.

Inflacija u Japanu na dvogodišnjem maksimumu u decembru

 

Преузмите андроид апликацију.