Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у Јапану на двогодишњем максимуму у децембру

Базна инфлација у Јапану порасла је за 0,5 одсто у децембру 2021. на годишњем нивоу, настављајући успон други месец заредом најбржим темпом у последње две године, објавила је данас јапанска влада.
Фото: Unsplash/thetalkinglens

Раст базне инфлације, која у Јапану искључује из рачунице променљиве цене хране, али укључује цене енергије, био је нешто мањи од тржишних прогноза према којима се очекивало повећање од 0,6 процената, преноси Ројтерс.

Према званичним подацима, рачуни за струју јапанских домаћинстава порасли су за 13,4 процента у децембру у односу на годину дана раније, што је највиши раст од 1981. године, док су цене бензина скочиле за 22,4 посто међугодишње.

На децембарској седници Банке Јапана посвећеној монетарној политици, упозорено је да ће компаније можда почети агресивније да преносе више трошкове производње на потрошаче, показује записник са састанка који је објављен јутрос, пренео је Танјуг.

Упркос порасту инфлације, мало је вероватно да ће то иницирати повлачење монетарних подстицаја централне банке, будући да је инфлација и даље далеко испод циљане стопе централне банке од 2,0 посто, и да је углавном изазвана екстерним факторима, а не снажном домаћом тражњом, оцењује британска агенција.

Austrija uvodi lutriju kao podsticaj za vakcinaciju

 

Преузмите андроид апликацију.