Почетна > Србија
Србија

Преко 17.000 новозаражених, преминуло 28 особа

У последња 24 сата регистровано је још 17.318 новозаражених коронавирусом, а 28 особа преминуло од последица болести ковид 19.
Фото: Unsplash/Fusion Medical animation

На респираторима се налази 112 пацијената.

Како се наводи, у последња 24 сата урађена је анализа 36.434 узорка, а 2.619 особа налази се на болничком лечењу.

„70 одсто популације ће бити заражено“

Подсећања ради, примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог, каже да ће до краја марта омикрон сојем, који има највише мутација до сада па пробија и поствакцинални и природно стечен имунитет, бити инфицирано 70 одсто популације.

Број стварно инфицираних короном сигурно је три, а можда и четири пута већи од оног који се званично евидентира на основу лабораторијских анализа. То значи да је у Србији, за последњих седам дана, од када имамо петоцифрен број потврђених инфекција на дневном нивоу, заражено између 250.000 и 300.000 људи, а огромна већина се „не види у систему евиденција“, истакао је др Петровић.

„Није крај“

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус упутио упозорење светским лидерима да пандемија коронавируса „није ни близу краја“.

Он је подсетио да неке европске земље бележе рекордан број нових случајева због омикрон соја.

Тедрос је, на конференцији за новинаре у седишту СЗО у Женеви, рекао да је омикрон сој проузроковао 18 милиона нових инфекција широм света током прошле недеље, преноси ББЦ.

Izložba “Velikanke srpske kulture” u Domu Jevrema Grujića

 

Преузмите андроид апликацију.