Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли патите од „Пепељугиног комплекса“?

Живот у бајкама и илузијама и чекање принца или спасиоца може се дефинисати као Пепељугин комплекс. Ево како то утиче на ваш љубавни живот и како да га се решите.
Фото: Pixabay/fbigao

Иако знамо да Пепељуга постоји само у бајци, Пепељуга има много око нас, у виду жена или девојчица које живе са дечјим сновима о животу из бајке. Они не прихватају стварност, а ово је психолошки проблем који је прва проучавала психотерапеут Kолет Довлинг. Она га је дефинисала као Пепељугин комплекс, а по њеном мишљењу, његова суштина је подсвесна жеља жене да одговорност за свој живот пребаци на друге људе. Она чека да се појави мушкарац који ће јој променити живот и који ће је усрећити. Чак и када склапа везу, Пепељуга је емотивно зависна од мушкарца и живи за њега и кроз њега и његове успехе, жеље, циљеве.

Фото: Pixabay/woshinidayess

Пепељугин комплекс није ништа ново, има своје корене у прошлости, подређеном положају жене у патријархалним друштвима. У таквим срединама девојчице се од малих ногу уче да буду вредне и послушне и зависне од мушкарца, односно будућег мужа. Носи скривену поруку да седе и чекају свог принца. Психолози сматрају да је за настанак овог комплекса, осим образовања, крива и популарна култура, односно романтични филмови, сапунице и романи без књижевне вредности. У њима лепе, добре и у суштини потпуно пасивне жене, на крају, дочекују своју срећу, односно свог принца.

Какве су последице?

Комплекс Пепељуге блокира духовни и емоционални развој. Такве жене могу имати великих потешкоћа да пронађу особу са којом ће успоставити емоционалну везу. Неке остају трајно усамљене, чекајући свог принца. Друге лутају од везе до везе тражећи савршену. Често их привлаче мушкарци који су богати, моћни, често старији јер у њима на неки начин виде свог спаситеља. У таквој вези жена са комплексом Пепељуге постаје потпуно пасивна и зависна, без самопоштовања, не остварује своје жеље и амбиције. Постоји потпуна несклад између снова и стварности. Чекајући да се деси чудо уместо да узму судбину у своје руке. Преузимају улогу жртве неправде, али верују да ће их срећа једном пронаћи.

Које је решење?

Жена са комплексом Пепељуге прво мора да одрасте, да разуме уверење у коме лежи проблем, а затим да се суочи са собом и дефинише ко је, зашто је вредна – на крају треба да прихвати и заволи себе. Такође може да потражи стручну помоћ психолога у промени уверења. Из живота у бајци потребно је вратити се у стварност и прихватити одговорност за сваку акцију. Колико пута када је питала шта жели или када треба нешто да изабере, погледала је партнера тражећи његову подршку или одобрење… Сада то мора сама, без „спаситеља“. Када научи да цени себе, жена ће моћи да уђе у здраву емоционалну везу.

Evo šta ostavlja trag na muškim srcima i šta najduže pamte kod žena

Преузмите андроид апликацију.