Сви је имамо у кухињи, неопходна нам је и олакшава свакодневницу. Ипак, оно што треба да знате је да алуминијумска фолија може бити опасна за ваше здравље.
Откривено је да алуминијум из ове практичне фолије врло лако улази у ваше намирнице и да након њиховог конзумирања завршава и у вашем телу.
Што је температура хране за коју се користи алуминијумска фолија већа, то више алуминијума завршава у храни коју једемо.
Доктор Зубаиди, један од аутора спроведене студије тврди да то доводи до многих опасних болести.
Он упозорава да се ради о количинама које су изузетно штетне по здравље.
И зато је врло опасно припремати храну у алуминијумској фолији, подгревати или оставити храну да се у њој хлади.Таква фолија никако није погодна за кување, али ни за коришћење и складиштења хране.
Др. Зубаиди упозорава да гомилање алуминијума у телу може да доведе до озбиљних болести као што су остеопороза и Алцхајмерова болест.
Превише алуминијума доводи до високих нивоа калцијума у крви, што је и најчешћи показатељ да се у телу налази превише алуминијума.
У ранијим студијама је писано о томе како је код оболелих од Алцхајмера пронађен наталожени алуминијум у можданом ткиву.
Исто тако, открили су и да већи унос алуминијума може бити повезан са смањеним растом људских ћелија, што може бити опасно за људе с болесним бубрезима или болестима костију.
Ипак, не морате у потпуности да се одрекнете алуминијумске фолије јер како каже доктор Зубаиди она није опасна за здравље ако се у њу ставља хладна храна (не припрема се храна у њој), и напомиње да треба избегавати и алуминијумски прибор за јело и посуђе.
Најбоље је за кување користити масни папир за печење.