Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико су јаја заправо здрава?

Нема много намирница за које се верује да су здраве и штетне у исто време. На пример, вегетаријанци са уравнотеженом исхраном добијају протеине искључиво из јаја.
Фото: Pixabay/Couleur

С друге стране, јаја се деценијама повезују са високим холестеролом, па многи верују да је кајгана од беланаца заправо „златна средина“ и бољи избор од кајгане која садржи и жуманца. Међутим, недавна истраживања нам говоре да холестерол из хране заправо не подиже ниво холестерола у крви, а црвено месо је на листи штетних намирница. Када су у питању протеини и здрава исхрана, да ли су јаја заиста бољи избор од меса?

Јаја су избор најбољих протеина

Постоји разлог зашто неки људи јаја називају савршеном храном – са само 70 калорија јаја су праве хранљиве бомбе и један од најбољих извора протеина које можемо да конзумирамо. Свако јаје садржи око 6 грама протеина, који има већу биолошку вредност од протеина из других извора. Другим речима, нису сви протеини исти, а протеини које добијамо из јаја наше тело ће најлакше синтетизовати и искористити.

Фото: Pixabay/ponce_photography
Осим протеина, шта још добијамо конзумирањем јаја?

Жуманце је пуно добрих масти и садржи чак 18 корисних витамина и витамина, због чега су одличан извор енергије. Јаја такође садрже низ антиоксиданата који штите организам од разних болести, укључујући, на пример, рак и хипертензију. Жуманца садрже и каротеноид који, осим што им даје карактеристичну боју, садржи и антиинфламаторна својства која штите ваш организам од разних болести које се могу јавити са годинама. Такође, каротеноид је одличан за здравље ваших очију.

Recept dana: Omlet sa povrćem

Преузмите андроид апликацију.