Почетна > Бизнис
Бизнис

Број радника од куће у Словенији увећан 100 пута

Пандемија ковида-19 имала је велики утицај на радне процесе у Словенији, јер је прошле године у тој земљи за рад од куће било пријављено 217 428 људи, што је 100 пута више него у 2019. години пре короне.
Фото: Unsplash/kellysikkema

Са новом варијантом омикрона, очекује се да ће се овај тренд наставити, док се велике законске промене још не назиру, наводи СТА.

У Словенији евиденцију о раду од куће води Инспекторат рада. Након избијања пандемије новог соја корона вируса у марту 2020. године, инспекторат је био приморан да промени свој систем због пораста броја регистрација људи који раде од куће.

Према подацима инспектората, само 2 037 радника било је пријављено за рад од куће у 2019. години, у поређењу са 217 428 људи у 2021.

Послодавци су накнадно позвали надлежне да поједноставе процедуре и услове за пријаву запослених за рад од куће, чиме се Влада Словеније бавила у оквиру шестог пакета закона о олакшицама услед ковида-19 у новембру 2020, преноси Танјуг.

Постављена је електронска форма која омогућава послодавцима који су у пословном регистру да брзо обавесте Инспекцију рада о намери да за своје запослене организују рад од куће.

Како показују евиденције, далеко највећи број људи радио је од куће у јануару, фебруару, марту и априлу 2021. године, када је Словенија спроводила строге мере за спречавање ширења новог соја коронавируса.

BMW predstavio model čija se boja menja u realnom vremenu

 

Преузмите андроид апликацију.