Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Сутра прва јавна презентација новог Генералног урбанистичког плана Града Новог Сада

У понедељак, 10. јануара са почетком од 10 часова одржаће се Прва јавна презентација Нацрта Генералног урбанистичког плана Града Новог Сада у амфитеатру Спенса.
Фото: Градске инфо

Како се наводи у ГУП-у, Новосађани ће добити „квалитетан излазак на реку, са разноврсним спортско-туристичким садржајима, док ће на простору старог бродоградилишта и садашње касарне речне флотиле, бити формирани комплекси са стамбеним и пословним садржајима, окружени јавним просторима.

Такође, у овом делу града налазиће се бициклистичке стазе, озелењене површине, шеталишта.

Ова иновација биће приступачна свим грађанима, и представљаће нови урбани и социјални квалитет уређења обале.

Иако ће насип бити померен, Душан Миладиновић, директор ЈП „Урбанизам“ тврди да „хронолошка студија показује да је нова обалоутврда оправдана“.

Он наводи да је у најкритичнијем моменту пораст воде три до пет центиметара што је занемарљиво и нема никаквог штетног утицаја.

Фото: Градске инфо

У Планиране зелене површине које ће бити очуване спадају 68 хектара Мајевице и више од 55 хектара Каменичке аде која је проглашена за природно добро. Ради се и план парка код старе ранжирне станице, док је у ГУП-у убачено још 27 хектара на делу од Петроварадина ка Буковцу што ће бити намењено за спортски парк. У плану је и да један део северно од аутопута А4 добије 244 хектара заштитног зеленила.

„Грађевинско земљиште повећаће се са око 152 km2 на око 169 km2 (или 9 %). Грађевинска подручја насеља одређена су оријентационо. Планирана градња пратећих садржаја водног пута биће највећим делом у оквиру постојећих граница грађевинског подручја насеља, док ће се изградња путне мреже вршити претежно на трасама постојећих локалних, шумских и некатегорисаних путева“- наведено је у плану.

У плану се наводи и тематски парк и проширење гробља на Транџаменту, док је део Транџамента наведен и као зона планиране изградње.

Решење за градски саобраћај

„Тежи се ка томе да простор добијају пешаци и бициклисти. Планира се унапређење јавног саобраћаја које ће омогућити бржи и јефтинији транспорт. Уводимо нове параметре, уводимо обавезу изградњу бициклане са параметром 1,8 бицикала по стану, као што знате свуда имамо у граду проблем са смештајем бицикала. Уводимо обавезу паркинг места по стану, до сада је било једно по стану, сада од 1,3 до 1,5 паркинг место по стану. То је велики помак у решавању недостајећег паркинг простора“ – навео је Миладиновић.

Нацрт Генералног урбанистичког плана можете погледати на интернет презентацији ЈП „Урбанизам“.


Нови Сад постаје престоница најпрофитабилније индустрије

 

Преузмите андроид апликацију.