Почетна > Свет
Свет

Дипломатско решење о Украјини би било пожељно

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је НАТО спреман да одговори силом на руску агресију у Украјини, не искључујући могућност да питање гомилања трупа на граници са Украјином ипак буде решено дипломатским путем, што би, каже, било пожељно.
Фото: Танјуг/AP/Efrem Lukatsky

Блинкен је оптужио Москву да шири дезинформације о Украјини тврдећи да та бивша совјетска република прети Русији и настоји да изазове сукоб, пренео је Ројтерс.

Неке руске захтеве Блинкен је назвао „непрактичним“ и истакао да су „апсолутно неиспуњиви“, преносе РИА Новости.

„Део стратегије је, мислим, да се поставе апсолутно неиспуњиви захтеви и да се каже да друга страна не жели да сарађује, па да се то искористи као оправдање за агресивне акције“, навео је Блинкен.

Према његовом мишљењу, Руска федерација зна да захтеви не могу да се испуне, али такође и зна у којим областима дијалог може да буде настављен.

Блинкен је истакао да НАТО не прети Русији и не планира да за то искористи Украјину.

Навео је и да је лажна изјава Алијансе о наводном обећању да се неће ширити на Исток.

„Тврдња да НАТО прети Русији је лажан. Такође, НАТО никада није обећао да неће примати нове чланице“, рекао је амерички државни секретар.

Такође, рекао је, није тачна тврдња о плановима НАТО да допреми војну инфраструктуру у Украјину са циљем да би је искористила против Русије.

Провокације НАТО због “алергије” на Северни ток 2

Преузмите андроид апликацију.