Почетна > Свет
Свет

Токајев: Успостављен уставни поредак

Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев изјавио је данас да је уставни поредак углавном успостављен у свим регионима те земље и да локалне власти имају контролу над актуелном ситуацијом, навео је његов кабинет у саопштењу.
Фото: PrtSc/Константин/YouTube

“Покренули су антитерористичку операцију. Снаге за спровођење закона вредно раде. Уставни поредак је углавном успостављен у свим регионима земље”, изјавио је Токајев, а преноси руска агенција ТАСС.

Додаје, међутим, да “терористи и даље користе оружје и наносе штету имовини наших грађана. Због тога мере против тероризма морају бити на снази до потпуне елиминације милитаната”, поручио је Токајев.

Телевизија „Кхабар-24“ је, позивајући се на министарство унутрашњих послова, јавила да су казахстански органи реда елиминисали 26 учесника недавних масовних протеста и привели више од 3.000.

“Укупно је приведено преко 3.000 криминалаца, 26 убијено и рањено је 18 наоружаних терориста”, пренео је тај ТВ канал, додајући да је убијено 18 полицајаца и да је рањено до 750 полицајаца током масовних нереда.

Исти ТВ канал преноси да су се демонстранти у граду Алматију забарикадирали унутар зграде руске телевизијске станице “Мир” која се налази на Тргу Републике у том граду, и да се могу видети тела на тргу.

Телевизија “Мир-24” је јавила да се током протекле ноћи чула пуцњава у Алматију, и да је било сукоба на Тргу Републике.

Протести су избили у неколико казахстанских градова 2. јануара због скока цена горива, да би се касније проширили на више градова, укључујући Алмати, и прерасли у масовне нереде и пљачке.

До сада је пријављено више од 1.000 повређених, међу којима има и смртних случајева.

Широм Казахстана је проглашено ванредно стање због масовности протеста.

“Situacija u Kazahstanu lekcija za Belorusiju”

Преузмите андроид апликацију.