Божићна чесница је незаобилазна на божићној трпези.
Иако се овај божићни традиционални колач у Србији прави на различите начине, зависно од краја до краја, он је неизоставан на трпези за време Божића. Неки га праве са квасцем, неки без, али такође овај традиционални колач на северу Србије се меси као слатка чесница са медом и орасима.
На који год начин да припремамо божићну честицу, незаобилазна је парица која се у овај божоћни колач ставља. Верује се да укућанин који добије парче чеснице у коме се налази парица ће имати много среће и благостања.
Како веровање каже, никако се на пронађену парицу не сме заборавити или је бацити. Она треба да се чува или уколико желите своју срећу „уступити“ другом укућану, можете је понудити у откуп. Тако откупљена парица ће, како се верује, донети срећу том члану породице. Било да је парица откупљена или не, она свакако треба да стоји на икони све до следећег Божића.
Обичај је да чланови породице окрећу и ломе чесницу и она се једе пре остале хране. Верује се да сваки члан породице треба да поједе своје парче чеснице, како би био здрав и срећан до следећег Божића.
Раније се у овај традиционалан колач стављало мало парче бадњака или дрен за здравље породице. Такође, у неким крајевима се у чесницу стављало семе кукуруза, овса или пшенице, како би животиње на имању биле напредне и здраве.
Без обзира на који начин у вашем дому спремате чесницу и обележавате Божић, проведите га у миру и благостању са својим најдражим.
Мир Божији, Христос се роди!
Преузмите андроид апликацију.