Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како се решити црвенила у лицу?

Поцрвените када температура ваздуха пређе 30, падне испод пет степени, када морате нешто да кажете пред просторијом пуном људи или да се сретнете са својом симпатицом у пролазу? Све су то нормалне ситуације и црвенило ће нестати истом брзином као што се појавило, али постоје неки узроци црвенила који су мало дуготрајнији.
Фото: Pixabay/Pezibear

Ако повремено добијете црвенило на лицу коме не знате разлог и траје неколико дана или недеља, време је за анализу, а ако боју парадајза прати свраб, затезање, иритација или неки изражени симптоми као на пример отежано дисање или црвенило очију, неопходно је хитно консултовати лекара.

Пре свега, важно је разумети зашто црвенимо. Разлози могу бити сунце или хладан ветар. У овом случају потребно је хидратизовати кожу и заштитити је, како дуготрајно излагање спољним утицајима не би оштетило кожну баријеру. Али разлози могу бити и медицински: међу најчешћим узроцима су розацеа, дерматитис и екцем, затим алергије и упале и попуцали капилари, а могуће су и аутоимуне болести или хормонске промене.

За почетак, треба да се присетимо шта је претходило појави црвенила, да ли смо јели или пили нешто што би изазвало алергијску реакцију? Пробали сте неки нови производ за негу коже у који се наши пријатељи заклињу, али нам није пријао? Када је у питању розацеа, још није утврђено шта је тачно узрокује – сматра се да је у питању комбинација наследних, васкуларних, имуних фактора и фактора животне средине. То је хронично стање упале и црвенила на лицу, а понекад и на деколтеу. Његово дејство се може умањити избегавањем окидача као што су сунце, стрес, топлота, алкохол и зачињена храна, као и специјализованим третманима – од специјалних производа за негу коже, оралних препарата, али и ласерских третмана.

Екцем је црвена појава на кожи која прати свраб, а узрокована је упалом или окидачима као што су стрес, надражујући сапуни и детерџенти, топлота, а да би се лечио, важно је открити узрок. Пошто исхрана може утицати на појаву црвенила и других промена, препоручљиво је водити дневник исхране како би се открили и елиминисали потенцијални „окидачи“. То укључује алкохол и кофеин, који код неких људи могу изазвати црвенило, али и пушење и излагање сунцу. Пошто одређени производи или састојци за негу коже могу бити иритантни када дође до упале, морамо се вратити на основе и користити само основне производе за негу коже и избегавати агресивне састојке као што су пилинги и киселине.

Након дијагнозе дерматолога, препоручљиво је променити рутину неге коже користећи производе намењене управо проблемима са којима се боримо, било да је у питању дерматитис, екцем или нешто друго.

И за крај, важно је да се наоружате стрпљењем, јер црвенило обично неће нестати преко ноћи, али је кожи потребна стална њега како би се обновила баријера и спречило поновно запаљење. До тада, како бисмо прикрили црвенило, испод уобичајене шминке можемо нанети зелени коректор који неутралише црвене тонове.

Emocije i koža: Ten je pokazatelj onoga što mislimo i osećamo

Преузмите андроид апликацију.