Почетна > Бизнис
Бизнис

Епл и Мета воде борбу за очување радне снаге

У Силицијумској долини траје „рат“ између технолошких ривала Епла и Мете након што је у последњих месеци Мета (ново име за Фејсбук) запослила око 100 eплових инжењера.
Фото: Unsplash/asyfaul

На то им Епл није остао дужан.

Како би задржали запослене, информатички див Епл покренуо је програм награђивања у склопу којег некима од својих инжењера издају значајне бонусе у облику деоница кроз раздобље од четири године и требало би да послуже као подстицај инжењерима да остану у Еплу. Тако би се, како Блумберг пише, избегли нови случајеви „прелетања“ у Мету, преноси Пословни Дневник.

Инжењери су изненађени добијеним бонусима чији се износи крећу од 50 000 до чак 180 000 долара. Већина је добила износе од 80 000, 100 000 или 120 000 долара у деоницама. Менаџери у Еплу тврде да је реч о награди за врхунске резултате, не спомињући притом Мету као претњу, а из Еплове управе засад нема коментара на ове тврдње.

Обе компаније су ривали када је реч о паметним производима и проширеној и виртуелној стварности, а уз то у следеће две године обе планирају велику надоградњу хардвера. Овакве исплате иначе нису део уобичајених еплових пакета награђивања запослених који укључују уз основну плату и бонусе у деоницама и готовини.

Епл понекад дођељује додатне новчане бонусе запосленима, али величина најновијих субвенција за деонице била је, како тврди Блумбергов извор, нетипична и очигледно темпирана.

Деонице је добило између 10 и 20 одсто инжењера, стога је овај програм награђивања разљутио оне инжењере који нису добили деонице и који верују да је процес одабира произвољан.

Da li satelitski projekat “Starlink” zauzima previše prostora u svemiru?

 

Преузмите андроид апликацију.