Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Otvorena izložba fotografija Vladimira Jovanovića Vave

Dana 28. decembra 2021. godine u galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine otvorena je samostalna izložba fotografija Vojvodina fotografa Vladimira Jovanovića Vave, kojom je autor obeležio 25 godina fotografskog rada.
Foto: Arhiv Vojvodine

Izložbu je organizovalo Udruženje Afra uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Osnivač i predsednica Udruženja Afra, Irma Mikeš, kratko se obratila prisutnima, a njen likovni prikaz koji čitamo u katalogu na najverniji način oslikava opus koji je bio predstavljen posetiocima izložbe:

Fotografije Vladimira Jovanovića Vave koje u početku nastaju kao beleške sa terena jednog foto-reportera, daju priliku da vidimo sliku kao konačan prikaz umetničkog dela. Rasterećena procesom nastanka u strogo definisanim granicama fotografskog studija, „fotografija trenutka” prenosi svoju poetiku ostavljajući prostor posmatraču da na nju nadoveže svoj doživljaj prikazane priče. Žuta polja vojvođanske ravnice, portreti ljudi i događaja, način života, večno bajkovit tok Dunava prikazani su tako da svojim pripovedanjem zaokruže likovni narativ. Baveći se foto-reporterskim radom Vava Jovanović beleži događaje, mesta i ljude. U takvim prilikama on, kao pre svega umetnik, nalazi način da pozornicu koja se pred njim odvija, zabeleži u punoj svojoj likovnoj silini. Vojvodina, nepresušan, inspirativan izvor predstavljena je u lepoti svih svojih nijansi, sličnostima, različitostima, jasnoćama, kontradikcijama. Pored toga što umetničke fotografske slike imaju moć da prenesu trenutak iz sadašnjosti u večnost, one povlače za sobom priče savremenog doba prenoseći informaciju i nadopunjavajući svakodnevicu u kojoj su nastale.

Foto: Arhiv Vojvodine

Brojnim posetiocima obratio se i sam autor uz konstataciju da je mnoge od izloženih fotografija napravio u prisutvu kolega foto-reportera prisutnih na ovom otvaranju.

Izuzetnoj atmosferi i dobrom raspoloženju doprineli su zvuci bluza u izvođenju Nenada Patkovića i (Stefana Stefanovića) Gileta.

Program je vodila Sanja Demirović.

Prednovogodišnji debakl u Pozorištu mladih

Preuzmite android aplikaciju.