Почетна > Србија
Србија

Срби у Словенији и даље непризнати као мањина

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић и председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић, састали су се данас у Народној скупштини, где су, између осталог, разговарали о предстојећим изборима који ће се одржати у Словенији и Србији.
Фото: Facebook/Милимир Вујадиновић

Кокановић је изразио наду да ће политичка ситуација у Србији остати непромењена и у следећем мандату, имајући у виду да је политика коју заступа садашња администрација, на челу са председником Србије Александром Вучићем резултирала, каже, бољем положају Срба у Словенији и активном односу наше земље према Србима у региону.

Како је саопштено из парламента, Кокановић је додао да Срби у Словенији, захваљујући политици коју заступа ова Влада, виде напредак и осећају бенефите напретка матице.

Кокановић је говорио и о статусу српске националне мањине, истакавши да и поред чињенице да је српско становништво најбројнија мањинска национална заједница, становништво српског порекла није признато као национална мањина у Словенији.

Он је уручио Вујадиновићу захвалницу за несебичну подршку раду Савеза Срба Словеније, огромном доприносу у развоју и очувању српског језика, културе и традиције Срба у Словенији и на даљем јачању веза између српског и словеначког народа.

Кокановић је, недавну посету Вујадиновића Љубљани, када се састао са представницима Срба у Словенији и присуствовао потписивању Декларације о сарадњи српских друштава у тој републици, оценио као историјску и истакао да представља велики искорак за српску заједницу.

Како се наводи, Вујадиновић је изразио наду да се у скорије време организује посета чланова Одбора за дијаспору и Србе у региону српској матици и словеначком парламенту, у циљу успостављања још бољег положаја српског народа у Словенији.

Slovenija predlaže proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030.

Преузмите андроид апликацију.