Почетна > Свет
Свет

Зашто су Кинези критиковали Илона Маска?

Кинески грађани упутили су данас онлајн критике на рачун свемирских амбиција Илона Маска, америчког милијардера и оснивача компаније “Тесла”, након што се званични Пекинг пожалио да је његова свемирска станица била приморана да предузме акцију избегавања како би избегла судар са сателитима које је лансирао Масков програм “Starlink”.
Фото: Pexels/Miriam Espacio

Сателити “Starlink”, огранка Маскове аерокосмичке компаније “SpaceX”, имали су два “блиска сусрета” са кинеском свемирском станицом 1. јула и 21. октобра, наводи се у документу који је Кина раније овог месеца доставила свемирској агенцији Уједињених нација, а преноси агенција Ројтерс.

“Из безбедносних разлога, Кинеска свемирска станица увела је превентивну контролу избегавања судара“, наводи Кина у том документу објављеном на веб страници Канцеларије Уједињених нација за свемирска питања.

У објави на кинеској платформи “Weibo”, која је налик Твитеру, један корисник је рекао да су „Starlink“ сателити „само гомила свемирског смећа“, док их је други описао као „америчко оружје за ратовање у свемиру“.

Будући да постоји готово 30.000 сателита и других остатака за које се верује да круже око планете, научници су позвали владе да размењују податке како би смањили ризик од катастрофалних свемирских судара.

Само “SpaceX” је распоредио скоро 1.900 сателита да опслужују широкопојасну мрежу “Старлинк-а” и планира распоређивање додатних сателита.

Najmoćniji svemirski teleskop spreman za istorijski let

Преузмите андроид апликацију.