Почетна > Свет
Свет

Омикрон варијанта откривена у 110 држава

Аустралија је данас смањила период између примања друге и бустер дозе антиковид вакцине, јер је поново забележен рекордан број новооболелих од коронавируса, а у међувремену, отказани су бројни летови, а божићна путовања су стављена у други план.
Фото: Танјуг/Andrew Milligan/PA via AP

Од 4. јануара, Аустралија ће нудити бустер дозе свакој пунолетној особи која је добила другу дозу пре најмање четири месеца, а интервал ће се смањити на три месеца на крају јануара, изјавио је савезни министар здравља Грег Хант, пренео је Ројтерс.

„Ови датуми су одређени због тога што желимо да грађанима дамо заштиту (од омикрона) на време“, казао је Хант новинарима у Канбери.

Многе аустралијске земље су притиснуле савезну владу да прошири листу особа које могу да приме бустер дозу, како би се зауставило ширење омикрона, а данас је забележено близу 9.100 нових случајева, а претходни рекорд од почетка пандемије пао је у четвртак, када је оболело око 8.200 људи.

Најпрометнији аеродром у Аустралији, сиднејски, отказао је данас 80 од 500 домаћих летова, рекао је портпарол аеродрома за Ројтерс, без образложења за ту одлуку.

Аустралија је досад вакцинисала око 90 одсто становништва старијег од 16 година са две дозе.

СЗО: Омикрон варијанта откривена у 110 држава

Омикрон варијанта корона вируса до сада је откривена у 110 држава, а због брзине ширења могла би да нанесе значајан ударац здравственим системима иако је мање опасан од делта варијанте, наводи се у извештају Светске здравствене организације (СЗО).

„Тренутно је инфекција омикрон варијантом документована само у 110 земаља у свих шест региона СЗО“, наводи се у извештају.

Истиче се да убрзана трансмисија те варијанте може да доведе до већег притиска на здравствене системе и да доведе до значајне смртности, преноси Интерфакс.

СЗО наводи да би утицај омикрона на рањиву популацију могао бити значајан, посебно у земљама са ниским нивоом вакцинације.

У документу се додаје да, према прелиминарним подацима из епидемиолошких студија, омикрон има способност да превазиђе имуни одговор тела.

Указује се и на то да постојеће вакцине показују значајно смањење ефикасности против симптоматске инфекције омикрон варијантом, што није примећено у случају делта варијанте.

СЗО напомиње се да укупан ризик за ову варијанту корона вируса остаје „веома висок”, с обзиром на укупну пандемијску ситуацију и способност омикрона да се брзо шири.

У Индији 87 особа заражених омикроном било вакцинисано

Министарство здравља Индије саопштило је да је приликом анализе 183 случаја зараже омикрон варијантом вируса корона, утврђено да је 87 особа било вакцинисано, а три особе су примиле и бустер дозу, пренела је новинска агенција АП.

Секретар у министарству здравља Рађес Бушан рекао је новинарима да је Индија од 2. децембра потврдила укупно 358 случајева вируса корона, укључујући и омикрон варијанту, а да се од оболелих 144 већ опоравило.

Индија се већ сусрела са два јака таласа вируса корона у септембру 2020. године и у мају ове године, а у току другог налета бележено је више од 400 000 заражених вирусом у 24 сата, док у последње две недеље Индија у просеку има 7000 нових случајева по дану.

Бушан каже да је 89 одсто грађана Индије старијих од 18 година примило једну дозу вакцине, док је 61 одсто примило две дозе.

Zašto se očekuje da će božićno obraćanje kraljice biti jako lično?

 

Преузмите андроид апликацију.