Почетна > Србија
Србија

Још 1.268 новозаражених, преминуло 27 особа

У Србији је регистровано још 1.268 новозаражених коронавирусом, а преминуло је 27 особа од последица ковида 19.
Фото: Unsplash/Fusion Medical animation

На респиратору се налазе 103 пацијената.

На болничком лечењу је 2.208 пацијената.

Тестирано је 14.808 особа.

Пети талас иде ка Србији. А шта ће бити?

Иако омикрон сој коронавируса још није регистрован код нас, јесте у више од 100 земаља. Нема сумње, стићи ће и код нас и тада улазимо у пети талас. Оно што се за сада зна о омикрон соју јесте да се шири много брже од делта соја, али се чини и да ређе доводи до озбиљније клиничке слике.

Али ни то се не може тврдити са сигурношћу јер има један „мали проблем“. Ради се о томе да овај мутирани сој делује отпорније на вакцине, што је потврдила и Европска агенција за лекове, због чега су највеће фармацеутске компаније почеле да раде на вакцини која би била делотворнија код омикрон варијанте.

Из тога проистиче да би овај сој, иако мање опасан јер не напада плућа као делта варијанта, ипак могао бити смртоноснији

Друга слика

Подсећања ради, у округу који је током пандемије у неколико наврата био жариште и бележио неколико смртних случајева на двевном нивоу, данас је слика потпуно другачија. Наиме, све мањи број особа захтева хоспизализацију у здраственим установама Моравичког округа, а број преминулих од опаке болести смањен је на минимум.

У Општој болници Чачак, која је претворена у ковид болницу, тренутно је збринуто 25 пацијената. У респираторном центру смештено је 7 пацијената, 2 пацијента су на респиратору. У протекла 24 часа било је седам пријема и 1 транспорт за Београд, отпуста пацијената није било.

Од 252 узорка из Чачка позитивних је 15, из Горњег Милановца од 52 узорка позитивних је 5, из Лучана од 44 узорка позитивна су 3 и из Ивањице од 53 узорка позитивних је 9. Укупно 32 позитивна од 401 узорка.

Вакцина против свих сојева?

У наредних неколико недеља научници са војног Института за истраживање Волтер Рид очекују да ће објавити да су развили вакцину која је ефикасна против коронавируса и свих његових варијаната, укључујући и омикрон, али и против ранијих вируса САРС-а, који су убили милионе.

Ово достигнуће је резултат готово двогодишњег рада. Војна лабораторија је примила прву ДНК секвенцу коронавируса који изазива ковид 19 почетком 2020. године.

У раној фази пандемије одељење за заразне болести Института Волтер Рид одлучило је да се фокусира на израду вакцине која би деловала не само против постојећег соја, већ и против свих његових потенцијалних варијаната.

Značajna uloga kulture u jačanju saradnje između Srbije i Turske

 

Преузмите андроид апликацију.