Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта каже „стручњак за јелке“ како изабрати праву за свој дом

За похвалу је интересовање наших људи за природне јелке, те можемо закључити да је свест о важности сваког дрвета, посебно у градским условима, знатно порасла, каже пејзажни архитекта Татјана Батало.
Фото: Pexels/Any Lane

Празници нам стижу, а са њима и неизоставно обележје сваког дома које с великом пажњом бирамо и украшавамо – новогодишња јелка. Осим утркивања у томе чија ће бити виша или раскошнија, постоји нешто важније.

Много пута се наша одлука о природној или вештачкој јелци заснива на традицији, естетици или приступачности. Да ли се у обзир узима и она „ситница“ која се зове заштита животне средине?
Волите ли мирис природне јелке? Да ли ћете бити довољно одговорни да се о њој бринете? Ако је одговор да, онда је наставак приче за вас.

Фото: Pexels/Irina Iriser

Све што сте желели да знате о природним јелкама, а нисте знали кога да питате, сазнаћете од  Татјане Батало, пејзажног архитекте , која нам пре свега каже:

– За похвалу је интересовање наших људи за природне јелке. Све чешће се одлучују за живе јелке, те можемо закључити да је свест о важности сваког дрвета, посебно у градским условима, знатно порасла.

Као и обично, највише се траже јелке са бусеном висине од једног метра до метар и по.

– Оне су и најадекватније по свом габариту за станове. Такође, бирају се јелке са лепо распоређеним гранама дуж целог стабла, за које треба издвојити од 1.500 до 2.500 динара, у зависности од висине биљке.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Уношење празничног дрвета у кућу је тек први корак. Даљи кораци се тичу бриге и заштите јелке од свих, за њу, штетних фактора.

– Јелку, уколико је посађена у саксију, потребно је редовно заливати. То значи једном недељно. Такође бих препоручила да јој обезбедите довољну влажност ваздуха повременим орошавањем биљке. То, наравно, зависи од могућности, али и подлоге на којој се налази саксија. Биљку је потребно држати што даље од извора топлоте и често проветравати просторију у којој се јелка налази – каже нам саговорница.

Треба имати на уму да су то биљке за екстеријер и да теже подносе услове који владају у стану.

– Одржавањем оптималне влаге у зони кореновог система, орошавањем, проветравањем и држањем што даље од извора топлоте одржаћете дрво свежим. Али пре свега, да би биљка опстала, јако је битно приликом куповине обратити пажњу на величину бусена, који никако не сме бити мали. Што већи бусен, веће су шансе да вам биљка опстане – наводи Татјана Батало.

И кићење јелке није безазлено као што се мисли. И ту постоје мере опреза којих се морамо придржавати ако нашој јелци желимо добро.
Фото: Pexels/Any Lane

– Мора се пазити да се не оштете гране, нарочито врх јелке. Што се самог кићења тиче, постоје неке смернице према којима се крупне кугле и украси стављају на доње гране, док се ка врху постављају средњи па ситнији украси. Пре качења украса, препорука је поставити осветљење, тј. лампице.

Шта да радимо са природном јелком када прођу празници?

– Када прођу празници, јелку треба изнети напоље, али тако што ћете је постепено привикавати на ниже температуре. То значи да је из просторије која се греје треба изнети и држати пар дана у просторији са слабијим грејањем или без њега, а тек онда изнети на спољне температуре. Јелку можете посадити у двориште или на неку отворену зелену површину тек када то временски услови дозволе, тј. када почне период садње – саветује Татјана Батало, пејзажни архитекта.

Фото: Pexels/Cottonbro

Уз мало труда, можете уживати у неодољивој атмосфери и мирису које ће у дом унети природна јела или смрча, а томе замене нема.

И запамтите, када празници прођу, то исто дрво можете поново посадити и тако бити од користи животној средини.

Umesto ukrasa paukova mreža, a u ulozi Deda Mraza nasmejani balvan! Neobične praznične tradicije širom sveta

Преузмите андроид апликацију.